Dakar

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 6 de juliol de 2021

Dakar és la ciutat capital del Senegal. La seva posició a l’extrem oest d’Àfrica resulta avantatjosa per al tràfic marítim amb Amèrica i Europa, raó per la qual es va desenvolupar allí el major port marítim de la regió. Segons el cens de l’any 2005 compta amb una població d’1.030.594 habitants i la seva àrea metropolitana amb una població de 2.450.000 habitants.

La ciutat de Dakar es va formar a l’entorn d’un fort francès, reemplaçant la ciutat de Saint Louis com la capital de les colònies franceses de l’Àfrica Occidental el 1902. Va ser la capital de la Federació de Mali entre 1959 i 1960, convertint-se després en la capital del Senegal.

Entre els segles XVI i XIX, Dakar va ser el major centre per al tràfic d’esclaus cap a tota Amèrica. El govern senegalès va restaurar i va transformar en museu el fort d’Estrées a l’illa de Gorea, on els esclaus eren reunits per ser subhastats i enviats a barco.

Dakar està situada a la península de Cap Verd, a la costa atlàntica d’Àfrica.

La Història de la ciutat de Dakar com a tal és molt recent, tenint en compte la proximitat en el temps de la data de la seva fundació; no obstant això, sí disposem de dades sobre el territori sobre el qual actualment s’assenta la ciutat.

L’illa de Gorea va ser declarada com a Patrimoni de la Humanitat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) el 1978, gràcies a la inclusió Dakar és un membre de l’Organització de les Ciutats de l’Patrimoni Mundial, que es va crear el 1993. Hi ha el Museu IFAN de cultura d’Àfrica occidental, el Museu de les civilitzacions negres i el teatre national Daniel-Sorano.

El Festival Mundial d’Art Negre, organitzat a la capital per iniciativa de Léopold Sédar Senghor a partir de 1966, està destinat a ser un fet sense precedents en la història cultural, una afirmació i celebració de la negritud.

Font: wikipedia