Praia

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 14 de juliol 2021

Praia és una ciutat i la capital de Cap Verd, un arxipèlag-nació situat a l’oceà Atlàntic, a l’oest del Senegal. És també el centre del municipi de Praia.

La ciutat està localitzada a l’illa de Sant Jaume i compta amb una població que supera els 130.000 habitants, sent la major ciutat del país. La ciutat comptava en 1990 amb 61.644 habitants.

La ciutat té un port comercial, que exporta cafè, canya de sucre i fruites tropicals. Posseeix també una important indústria pesquera.

La ciutat de Praia va sorgir en 1615, quan es va formar l’assentament sobre una plana propera a la platja de Santa Maria, que oferia bones condicions per als vaixells. Inicialment era utilitzat com a port clandestí per no haver de pagar les taxes duaneres de la capital de l’època, Ribeira Gran. La localitat va ser progressivament adquirint la categoria de vila segons anava arribant població des de l’antiga capital. Praia passar a ser la capital del país en 1770.

Al llarg de la història hi va haver diverses proposta de canviar la capital a Mindelo durant el segle XIX, però les administracions portugueses mai van mostrar-ne interès. A través d’un decret de 1858 es va elevar l’estatut de vila a ciutat establint-se definitivament com a capital del país

Es localitza a la zona sud de l’illa de Santiago i limita pel nord amb el municipi de Són Diumenges, per l’oest amb el de Ribeira Gran de Santiago i amb l’oceà Atlàntic per l’est i pel sud.

Geogràficament Praia pot ser descrit com un conjunt de planes amb els seus respectius valls circumdants, aquestes planes són cridades Achadas (Achada de Sant António, Achada de Són Filipe, Achada Eugénio Lima, Achada Gran, són alguns barris situats en aquestes planes).

Font: wikipedia