Mindelo

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 15 de juliol de 2021

Mindelo  és una ciutat portuària de Cap Verd, situada a la part nord de l’illa de São Vicente. Té una població de gairebé 70.000 habitants i és la segona ciutat més gran de Cap Verd, després de la capital, Praia. La ciutat suposa el 96% de la població total de l’illa de São Vicente. Sol considerar com la capital cultural de país i l’origen de la morabeza, estendard dels capverdians.

Es troba situada a la badia de Porto Gran, que permet disposar d’un ampli port d’aigües profundes, enfront de l’illa de São Antão, a la costa nord-oest de l’illa de São Vicente. Des del 14 d’abril de 1879 és el cap del municipi de São Vicente, que comprèn la totalitat de l’illa, juntament amb la veïna illa de Santa Luzia. El municipi té una única parròquia, anomenada de Nossa Senhora da Luz, el cap està igualment a la ciutat. Els nuclis de població més propers a Mindelo, són els de Seixal, a l’est; Llatzeret, a l’oest; i Madeiral, a el sud-est.

A partir de 1968, la dinàmica canvia i Mindelo torna a atreure l’activitat econòmica, gràcies a una major atenció de el govern colonial, primer, i al paper rellevant que li dóna el govern després de la independència (1975). Però també, gràcies a l’arribada de remeses dineràries del gran nombre d’emigrants. El port de la ciutat es converteix en la principal via de sortida i arribada de les mercaderies a Cap Verd, centre exportador i prestador de serveis. L’estabilitat política va afavorir el creixement econòmic, paral·lel a un gradual creixement del turisme, i la població es va multiplicar fins a arribar als 70.000 habitants actuals.

La població de Mindelo es va duplicar entre 1960 i 1980, i ha tornat a duplicar-entre aquest any i 2.010 persistint en una taxa de creixement del 2,9% per any. Aquest enorme creixement va ser acompanyat d’una idèntica expansió del terreny urbanitzat.

L’accés principal a Mindelo es fa a través de l’Aeroport Internacional Cesária Évora, situat a la localitat de São Pedro, 7 km a sud-oest de la ciutat, al costat de la platja. Té vols interns diaris, amb les illes de Sal, Jaume i São Nicolau, amb la companyia TACV i Binter Cap Verd, i diversos vols internacionals, especialment amb Lisboa, amb la companyia TAP Portugal.

La comunicació amb l’illa més propera, São Antão, es realitza mitjançant un ferri o transbordador que creua el canal, que separa les illes, dues vegades a el dia i viceversa, portant fins a 450 passatgers, a més de cotxes i carros. Uneix el port de Mindelo amb el de Porto Novo, i actualment està gestionat per la companyia canària Armes. La travessia dura uns 50 minuts. També hi ha comunicació per ferri amb les illes de Brava i Fogo, dues vegades a la setmana, i amb les de Santiago i São Nicolau, un cop setmanal.

Font: wikipedia