Porto Novo

Josep Juanbaró. [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 20 de setembre de 2021

Porto Novo, també coneguda com Hogbonou i Adjacé, és la capital i la segona ciutat més gran de Benín, després de Cotonou. La ciutat és un port sobre la badia de Porto-Novo, part del golf de Guinea. Porto Novo és la principal ciutat de país, tant política com culturalment. La ciutat és el centre d’una zona agrícola que produeix principalment oli de palma, cotó i kapok. En la dècada de 1990 es va trobar petroli a la costa enfront de la ciutat, de manera que s’ha convertit en un important centre d’exportació d’aquest hidrocarbur.

Porto Novo va ser fundada probablement en la segona meitat de segle XVI pel llegendari rei Et-Agdanlin d’Allada. El seu nom deriva de “port nou” en portuguès, atès que en aquesta zona es va desenvolupar una gran activitat de comerç i de tràfic d’esclaus cap a tot Amèrica.

El Regne d’Ardra es va acollir a la protecció de França el 1863 per defensar-se de l’assetjament britànic; però, el veí regne d’Abomey no va tolerar aquest acostament cap a França i es va iniciar una guerra entre els dos estats africans. En 1883, amb l’arribada de l’armada francesa a Porto Novo i Cotonou, la regió va ser incorporada a la “colònia de Dahomey i les seves dependències”, per convertir-se en la seva capital des de 1900.

Els reis de Porto-Novo van continuar governant la ciutat fins a la mort de l’últim rei, Alohinto Gbeffa en 1976. Des de 1908 van ser coneguts com Xef supérieur (Cap superior en francès)

Molts afrobrasilers es van assentar a Porto Novo en el seu retorn a l’Àfrica després de l’abolició de l’esclavitud al Brasil. Això va provocar que l’arquitectura i gastronomia brasileres formessin una part important de la cultura de Porto Novo.

Adjogan és la música endèmica de Porto-Novo. Aquest estil musical es toca amb un alounloun, un pal amb anells metàl·lics molt junts que fan una dringadissa amb el redoblament del pal. Es diu que el alounloun era un instrument de la cort de rei Et-Agdanlin. Aquesta música era tocada en honor del rei i els seus ministres, i és tocada en les esglésies catòliques de la ciutat.

Font: wikipedia