Cotonú

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 19 de setembre de 2021

Cotonou és la principal i major ciutat de Benín i seu de el govern de país i la capital econòmica, encara que la capital oficial es troba a Porto Novo. L’aeroport de Cotonou i diverses vies de comunicació per carretera i ferrocarril el converteixen en el principal centre de comunicacions de país.

La ciutat es troba al sud-est de país, entre l’oceà Atlàntic i el llac Nokoué, al voltant de la llacuna Cotonou (que en realitat és un estret).

La ciutat és coneguda principalment com un important port, sobretot gràcies a el Port Autònom de Cotonou, i alberga també un aeroport i un ferrocarril amb destinació a Parakou. Entre les estampes típiques de la ciutat destaquen les motocicletes-taxis conegudes com zémidjans.

El nom Cotonou significa la desembocadura del riu de la mort en idioma fon. A principis de segle XIX, Cotonou era una petita localitat pesquera. La ciutat estava dominada pel regne de Dahomey des del segle XVIII. En 1851 els francesos van signar un tractat amb el rei Ghezo de Dahomey pel qual obtenien permís per establir un lloc comercial en Cotonú. Durant el successor de Ghezo, Glélé (entre 1858 i 1889, el territori va ser cedit a França per un tractat signat el 19 de maig de 1868. En 1883, l’armada francesa va ocupar la ciutat per evitar la conquesta britànica de la zona. Després de la mort en 1889 del rei Glélé, el seu fill Behanzin va intentar sense èxit recusar el tractat. Des de llavors, la ciutat ha experimentat un ràpid creixement.

Cotonou té un clima tropical de sabana i sec alternant amb dues estacions plujoses (abril-juliol i setembre-octubre, 800 a 1200 mm (47 polzades) de pluja per any) i dues estacions seques . Al desembre i gener, la ciutat es veu afectada pels vents harmattan. Les temperatures són relativament constants durant tot l’any, amb temperatures mitjanes altes que ronden els 30°C i temperatures baixes mitjana de prop de 25°C

Font: wikipedia