Ouagadougou

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc – Les Corts – 1 de setembre de 2021

Uagadugú (del francès Ouagadougou) és la capital i principal ciutat de Burkina Faso, i el centre administratiu, de comunicacions, cultural i econòmic de la nació. També és la ciutat més gran de país, amb una població de 2.453.496 habitants (cens de 2019). Moltes vegades la població local es refereix a ella com Ouaga.

La seva economia es basa en la indústria tèxtil (cotó i tapissos), setrill, sabonera i en l’artesania. És seu de la Universitat d’Ouagadougou. Està comunicada amb el port d’Abidjan a Costa d’Ivori per ferrocarril i per carretera amb Niamey, Níger. És servida a més per l’Aeroport de Ouagadougou.

Ouagadougou és la seu de la Unió Econòmica i Monetària de l’Àfrica Occidental o UEMOA, l’organització dels vuit països que comparteixen el franc CFA com a moneda, una unió econòmica més o menys  del model europeu. Així mateix, la secretaria executiva de l’CILSS (Comitè inter-États de lutte contre la sécheresse au Sahel) té la seva seu a Ouagadougou. Algunes atraccions a la ciutat inclouen el Museu Nacional de Burkina Faso, el Palau Moro-Naba (seu de la cerimònia de Moro-Naba), el Museu Nacional de la Música, i diversos mercats d’artesanies.

S’estima que la població de l’àrea metropolitana ascendeix a 1.200.000 habitants, dels quals un 48% són homes i un 52% són dones. La població rural és el 5% i la urbana el 95% de l’total.

Ouagadougou té un clima semiàrid (BWh en la classificació de l’clima de Köppen) amb dues estacions, seca i plujosa. L’estació seca s’estén aproximadament des de mitjans d’octubre fins a mitjans de maig. Aquesta temporada es caracteritza pels dies assolellats, calents i secs, amb tempetaturas que poden arribar fins als 50 ° C. La temporada plujosa s’estén des de finals de maig fins a finals de setembre. Es caracteritza per un corrent del sud-oest, el monsó, que porta un aire càlid i humit, on es desenvolupen moltes pluges i tempestes elèctriques, amb un pic a l’agost. Aquest període correspon a el pas de la zona de convergència intertropical (ZCIT). Tot i les temperatures molt més moderades (mínimes de 21 ° C i màximes de 38 a 40 ° C), la sensació és sempre pesada, a causa de l’alta humitat.

La ciutat forma part de Sahel, amb unes precipitacions mitjanes per any d’uns 510 mm. El harmattan, un vent sec, i el monsó, són els dos factors que determinen el clima de la ciutat.

Font: wikipedia