Abidjan

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 7 d’agost de 2021

Abidjan és la capital econòmica i ciutat principal de Costa d’Ivori. És també el centre comercial i financer més important de país. Abidjan es va fundar el 1898 i va ser la capital administrativa entre 1933 i 1983.

Està edificada a la vora de la llacuna Ébrié, sobre diverses penínsules i illes adjacents, connectades amb ponts. Si es té en consideració l’àrea metropolitana, és la ciutat més poblada d’Àfrica Occidental després de Lagos (Nigèria) i una de les més habitades del continent africà.

El seu important port de mar, connectat a la costa del golf de Guinea, és un dels principals de la regió. Les seves indústries principals són l’alimentària, l’automobilística, la tèxtil i la química, en la qual destaca la producció de sabons. En el departament d’Abidjan es localitza també una important refineria petrolífera. A prop del port es troba també l’Aeroport Internacional Félix Houphouët-Boigny.

En un temps va ser una de les ciutats més pròsperes i pacífiques d’Àfrica però a partir de l’inici de la guerra civil del 2002 s’ha convertit en una de les més perilloses del continent, amb freqüents aixecaments contra la població estrangera i un greu increment de la criminalitat.

Abidjan és la ciutat natal de Ndri Romaric, futbolista de el Reial Saragossa, així com de Didier Drogba, del Chelsea i el futbolista ivorià-canadenc Charles Gbeke i Sinclair Paucoux, del JCA Abidjan.

Els pobles kru i akan constitueixen els dos principals grups ètnics que viuen a Abidjan

La ciutat és seu de la Universitat d’Abidjan, de diversos instituts tècnics, de la biblioteca nacional i de diversos museus

Com a llocs destacats es troben la catedral de Sant Pau (d’Aldo Spiritom), el Museu Municipal d’Art Contemporani de Cocody i la Reserva Forestal de Parc du Banc. El barri de Le Plateau, centre de negocis d’Abidjan, és conegut pels seus gratacels, fet inusual a Àfrica Occidental. Amb les seves botigues de categoria i les seves terrasses de cafè, Li Plateau és el lloc preferit dels viatgers. El barri és també la seu de diversos bancs.

Clima tropical, amb temperatures relativament elevades i constants durant l’any i precipitacions elevades especialment els mesos d’estiu.

Font: wikipedia