Nuakxott

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 28 de juny de 2021

Nuakchott («lloc de vents») és la capital i ciutat més poblada de Mauritània. És una de les ciutats més grans del Sahel i també serveix com a centre administratiu i econòmic de Mauritània.

Nouakchott era un poble de mida mitjana de poca importància fins a 1958, quan va ser triada com la capital de la naixent nació de Mauritània. Va ser dissenyat i construït per acomodar a 15 000 persones, però la sequera i la creixent desertificació des de la dècada de 1970 han desplaçat a un gran nombre de mauritans que es reassentaren a Nouakchott.

Això va causar un creixement urbà massiu i amuntegament, i la ciutat tenia una població oficial de poc menys d’un milió d’habitants en 2013. La població reassentada habitava en barris marginals en males condicions, però les condicions de vida d’una part d’aquests habitants han millorat des de llavors.

La ciutat és el centre de l’economia de Mauritània i disposa d’un port d’aigües profundes i l’Aeroport Internacional Nouakchott-Umtunsy, un dels dos aeroports internacionals de país. Alberga la Universitat de Nouakchott i diversos altres instituts més especialitzats d’educació superior.

Situat a la costa atlàntica del desert de Sàhara, es troba a la costa oest d’Àfrica. Amb l’excepció del Port de l’Amistat i un petit port pesquer, la franja costanera es deixa majoritàriament buida i es deixa que s’inundi. La costa inclou bancs de sorra canviants i platges de sorra. Hi ha àrees de sorres movedisses prop del port. Nouakchott és en gran part pla i només uns pocs metres sobre el nivell de la mar.

Està amenaçat per les dunes de sorra que avancen des del seu costat est, el que planteja un problema diari. S’han fet esforços per salvar àrees particulars, inclòs el treball de Jean Meunier. A causa de la ràpida acumulació, la ciutat està bastant estesa, amb pocs edificis alts. La majoria dels edificis són d’un pis.

Nouakchott està construït al voltant d’un gran carrer arbrat, l’Avenue Gamal Abdel Nasser, que s’estén cap al nord-est a través del centre de la ciutat des de l’aeroport. Divideix la ciutat en dues, amb les àrees residencials al nord i al barri de la medina, juntament amb el kebbe, un barri de barraques format pel desplaçament de persones d’altres àrees pel desert. Altres carrers importants porten el nom (en francès) de figures notables de Mauritània o internacionals de la dècada de 1960: Avenue Abdel Nasser, Avenue Charles de Gaulle, Avenue Kennedy i Avenue Lumumba, per exemple

El kebbe consisteix en edificis de ciment que es construeixen durant la nit i es fan semblar permanents per evitar la destrucció per les autoritats. El 1999, es va estimar que més de la meitat dels habitants de la ciutat vivien en tendes de campanya i barraques, que s’usaven amb fins residencials i comercials. La ciutat està dividida en nou arrondissements o districtes, subdividits en ilots alfabètics. Aquests són Teyarett, Ksar, Tevragh Zeina, Toujournine, Sebkha, El Mina, Donar Naïm, Arafat i Riad. El districte de Sebkha (Cinquième) acull una gran zona comercial.

Nouakchott compta amb un clima desèrtic (Köppen: BWh) amb altes temperatures durant tot l’any, però amb suaus temperatures les nits d’hivern. Nouakchott posseeix un rang de temperatures relativament suaus en comparació amb altres ciutats d’aquest clima a causa de la proximitat de la mar. Mentre que les temperatures altes mitjanes són relativament constants al voltant dels 33°C, les més baixes temperatures mitjana varien des de 25°C durant els mesos d’estiu als 13°C durant els mesos d’hivern. Les temperatures mínimes poden ser tan baixes com 10°C. La precipitació mitjana a la ciutat és de 94 mm per any

Font: wikipedia