Nairobi

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts  – 10 de novembre de 202Nairobi és la capital i major ciutat de Kenya. El nom Nairobi prové de la frase massai Enkare Nyorobi, que significa “el lloc d’aigües fresques”. No obstant això, és coneguda popularment com la “Ciutat Verda al Sol”.

Fundada pels britànics el 1899 com un simple dipòsit ferroviari a la via que uneix Mombasa a Uganda, la ciutat va créixer ràpidament fins a convertir-se a la capital d’Àfrica Oriental Britànica el 1905, i finalment, la capital de la república de Kenya lliure el 1963.1 Nairobi a més és la capital de la Província de Nairobi i del Districte de Nairobi. La ciutat es troba a la vora del riu Nairobi, al sud de la nació, i té una elevació de 1661 metres sobre el nivell del mar.

Nairobi és la ciutat més poblada de l’Àfrica Oriental, amb una població urbana estimada entre 3 i 4 milions d’habitants. D’acord amb el Cens de 2010, a l’àrea administrativa de Nairobi, hi vivien 3 240 155 habitants dins de 696 km².2 Actualment és la quarta ciutat més gran d’Àfrica.

Nairobi és avui dia una de les ciutats més prominents a l’Àfrica, tant políticament com econòmica Llar de moltes companyies i organitzacions, inclòs el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), Nairobi és un establert centre comercial i cultural. El Grup d’Estudis sobre Globalització i Ciutat de Classe Mundial (GaWC, per les sigles en anglès) defineix Nairobi com un centre social prominent.

La ciutat està localitzada a les coordenades 1°17′S 36°49′E i ocupa al voltant de 150 km². Està situada a 1661 metres sobre el nivell del mar.

Nairobi se situa entre les ciutats de Kampala i Mombasa. En estar prop del costat est de la Gran Vall del Rift, pateix ocasionalment terratrèmols menors i tremolors. Els turons Ngong, localitzats a l’oest de la ciutat, són l’accident geogràfic més característic de Nairobi. La Muntanya Kenya està situada al nord de Nairobi i la Muntanya Kilimanjaro al sud-est; les dues muntanyes són visibles des de Nairobi en un dia clar.

El riu Nairobi i els seus afluents travessen el comtat de Nairobi. La guanyadora del Premi Nobel de la Pau Wangari Maathai ha lluitat per salvar el bosc de Karura, situat al nord de la ciutat, que va estar sota amenaça en voler construir-se habitatges i altres infraestructures.

Els barris de l’oest de la ciutat s’estenen al llarg d’uns 20 km, des del Kenyatta National Hospital al sud, fins a les casernes de les Nacions Unides al barri de Gigiri al nord. La ciutat té el seu centre a City Square, al centre del districte financer. Els edificis del Parlament de Kenya, la Catedral de la Sagrada Família, l’Ajuntament, la Cort de Justícia i el Kenyatta International Conference Centre són al voltant de la plaça.

Hi ha àmplia varietat de nivells de vida a Nairobi. La majoria dels kenyans rics viuen a Nairobi però la majoria dels habitants de Nairobi són de classe mitjana. S’ha estimat que la meitat de la població viu als barris baixos que cobreixen només el 5% de l’àrea de la ciutat. El creixement d‟aquests barris baixos és el resultat d‟un urbanisme mal planificat i la indisponibilitat de pagar préstecs per als habitants d‟ingressos baixos.

Kibera és un dels barris baixos (favela) més grans d´Àfrica i està situat al´oest de Nairobi. (“Kibera” és la paraula nubia per a “bosc”). Els barris baixos cobreixen 2 km² i estan situats sobre terra propietat del govern. Compte una població estimada d’entre 700.000 i 1 milió d’habitants. En què el 80% dels joves estan a l’atur.9

Molts habitants que no viuen als barris baixos de Nairobi viuen en condicions relativament bones d’allotjament. Es poden trobar cases grans a molts veïnats, sobretot a l’oest de Nairobi. Històricament, els immigrants britànics s’han instal·lat als barris de Langata i Karen. Altres barris amb habitants d’ingressos mitjos i alts són Parklands, Westlands, Hurlingham, Milimani i Nairobi Hill. City Square, la part central de la ciutat, es caracteritza per les seves àmplies avingudes i pels seus gratacels.

Font: wikipedia