Mar Roja

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 29 de març de 2021

El mar Roig és un golf o conca de l’oceà Índic entre Àfrica i Àsia. La connexió amb l’oceà és cap al Sud, a través de l’estret de Bab al-Mandeb i el golf d’Aden. Cap al nord es troba la península de Sinaí, el golf d’Aqaba i el golf de Suez (que al seu torn arriba a el canal de Suez). El mar té uns 2.200 km de llarg i el seu ample màxim és de 335 km. La profunditat màxima és de 2.130 m, sent la mitjana d’uns 500 m. També posseeix extenses plataformes d’escassa profunditat, en què es troba abundant vida marina i corals. La superfície total és de, aproximadament, 450 000 km². Aquest mar és part de la vall del Gran Rift i és una important via de comunicació entre Europa i l’Extrem Orient.

La temperatura de l’aigua a la superfície es manté entre els 20ºC i els 30 al llarg de tot l’any. La visibilitat també és bona fins als 200 metres, tot i que el mar és conegut per les seus vents forts i els impredictibles corrents locals. Es va originar quan Àfrica es va separar de la península aràbiga, un moviment que va començar fa ja uns 30 milions d’anys. Aquest efecte continua avui dia, i el mar a poc a poc s’eixampla, per la qual cosa es desenvolupa activitat volcànica en les seves parts més profundes. El model de John Tuzo Wilson, amb el qual coincideix una part majoritària de la comunitat científica, estipula que aquest mar es convertirà en un oceà en un futur llunyà.

Aquest mar és famós pels seus llocs per busseig, on es pot nedar en una increïble vida aquàtica, com Ras Mohammed i l’Illa Rocosa a Egipte. También existeixen llocs menys coneguts al Sudan, per exemple Sanganeb, Angarosh i Shaab Rumi. El mar Roig va passar a ser una important destinació per als entusiastes del busseig a partir de les expedicions de Hans Hass en els anys 1950 i les de Jacques-Yves Cousteau en dècades posteriors.

També és conegut per la història que narra la Bíblia que les aigües es van partir en dos perquè els israelites poguessin passar per escapar dels egipcis.

Entre les ciutats riberenques destaquen: Assab, Massawa, Hala’ib, Port Sudan, Safaga, Hurghada, El Suweis, Sharm el-Sheikh, Eilat, Aqaba, Dahab, Gidda, Al Hudaydah

Font: wikipedia