Assuan

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 30 de març de 2021

Assuan és una ciutat d’Egipte, capital de la governació d’Assuan al sud d’Egipte, a 150 km al sud de Luxor. Antigament s’anomenava Syene o Siene i en egipci Suan, Sunu o Swan. La població de la ciutat és d’uns 270.000 habitants, majoritàriament àrabs i nubis. Assuan va ser a l’antic Egipte una ciutat de frontera, famosa per la qualitat de les seves pedres per a la construcció. La seva importància comercial va anar augmentant amb els anys i al segle III va ser un dels bisbats d’Egipte, centre evangelitzador de la regió fins a la seva conquesta àrab.

La resclosa d’Assuan és el nom que es dóna generalment a les dues rescloses existents a la vora de la ciutat d’Assuan (Aswan), a Egipte, i que porten ambdues aquest nom.

La primera, coneguda com la resclosa vella d’Assuan, fou construïda pels britànics entre el 1898 i 1902, i es va donar per acabada el 1907. Va servir per emmagatzemar una considerable quantitat d’aigua per al regadiu. En general els llocs amb restes arqueològics pràcticament no van ser tocats.

La segona es va projectar l’any 1952, exactament després del cop d’estat de Nasser i, en un principi, estava previst que els Estats Units ajudarien a finançar la construcció però no va reeixir i el 1956 el govern egipci es va proposar continuar el projecte en solitari. Finalment va poder realitzar-lo amb l’ajuda de la Unió Soviètica que en plena Guerra freda es bolcà en l’ajuda.

La resclosa fou en aquell temps una gran obra d’enginyeria; té 18 vegades més material que el que es va emprar per a la piràmide de Kheops. La resclosa té 4 quilòmetres de llarg, 1 quilòmetre d’amplada a la base i 125 metres d’altura. Quan es va posar a funcionar a ple rendiment per primer cop, la resclosa produïa al voltant de la meitat de l’energia del país i sobre un 15% del total l’any 1998, a més de portar l’electricitat a zones aïllades que fins aleshores no en tenien.

L’embassament de l’aigua va crear un llac artificial que va rebre el nom de llac Nasser, en honor del president Nasser, principal impulsor de la infraestructura.