Kisumu

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 12 de novembre de 2021

Kisumu és una ciutat portuària a l’oest de Kenya a 1131 m.s.n.m., amb una població de 355.024 (cens de 1999). És la tercera ciutat més poblada del país, i la ciutat més gran a l’oest, la capital de Nyanza i la seu del comtat de Kisumu. És la segona ciutat més gran després de Kampala a la gran conca del llac Victòria.

El port va ser fundat el 1901 com la principal terminal interior del Ferrocarril d’Uganda anomenat “Port Florència”. Tot i que el comerç es va estancar a les dècades dels vuitanta i els noranta, torna a créixer al voltant de les exportacions de petroli.

Abans de l’era de la línia aèria del jet, Kisumu era un punt d’aterratge al passatger britànic del vaixell que volava i la ruta del correu de Southampton a la Ciutat del Cap. Kisumu va connectar Port Bell i Nairobi.

Kisumu és servit per l’aeroport de Kisumu que té estatus internacional, amb els vols diaris regulars a Nairobi i a l’altra part. L’expansió de la instal·lació de càrrega aeroportuària després de la terminació de les terminals de passatgers s’està duent a terme en previsió de l’augment del comerç provocat per la comunitat Africana Oriental recreada de Kenya, Tanzània i Uganda.

Els Lake Victoria ferries han funcionat del port que lliga el ferrocarril a Mwanza i Bukoba a Tanzània, ia Entebbe, a Port Bell, ia Jinja a Uganda. Els primers vaixells del vapor van ser construïts a Kisumu el 1905 i eren el SS Sybila i el SS Nyanza.

Com es va esmentar anteriorment a la “Història”, el ferrocarril d’Uganda des del port de Mombasa que va arribar a Kisumu el 1901. Actualment (2013) no hi ha trens de passatgers són operats entre Nairobi i Kisumu

El president de Kibaki va llançar un projecte vial amb 6,8 milions de xílings per a una important revisió de la xarxa de la carreteres de Kisumu el 24 de juliol del 2009.

Entre els llocs de culte, es troben principalment esglésies i temples cristians: Arxidiòcesi de Kisumu (Església catòlica), Church of Uganda (Comunió anglicana), Presbyterian Church in Uganda (Comunió Mundial d’Esglésies Reformades), Baptist Union of Uganda (Aliança Mundial Bautista ), Assemblees de Déu. També hi ha mesquites musulmanes.

Font: wikipedia