Kampala

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 15 de novembre de 2021

Kampala és la capital d’Uganda, a l’Àfrica Central i amb una població de 1.208.544 habitants, segons el cens de 2002, és la major aglomeració urbana del país. Està situada al districte homònim, a una alçada de 1189 metres sobre el nivell del mar. La ciutat gaudeix d’un clima temperat per la seva altitud, malgrat la proximitat a l’equador terrestre.

Les seves activitats econòmiques més destacables són la indústria, especialment la mobiliària i la maquinària, així com l’exportació de productes agrícoles com ara cafè, cotó, te i sucre.

Hi ha un aeroport internacional a Entebbe, a uns 35 quilòmetres de distància, així com un port sobre la riba del llac Victòria a 10 quilòmetres, Port Bell.

Al sector de Makarere Hill es pot trobar el campus principal de la Universitat de Makarere, un dels principals centres d’estudis superiors de l’Àfrica central i oriental. Kampala també és la seu del Banc de Desenvolupament de l’Àfrica Oriental.

Abans de l’arribada dels britànics, el Kabaka o el rei de Buganda havia triat la zona que es convertiria en Kampala com un dels seus refugis de caça. La zona està formada de turons ondulats i exuberants zones humides. És una zona de cria ideal per a diversos antílops -particularment l’impala. Quan els britànics van arribar a la zona la van anomenar els Turons dels Impala (Hills of the Impala en anglès).

La llengua dels baganda, el luganda, va adoptar moltes paraules de l’anglès a causa de la interacció dels seus parlants amb els britànics. D’aquesta forma, els baganda van traduir “els Turons dels Impala” com Kasozi ka Empala -“Kasozi” significa “turó”, “ka” significa “de” i “empala” significa “impala”. En parlar en lugandés, les paraules ka i empala es pronuncien juntes, com una sola paraula, Kaampala. Aviat, quan el kabaka caçaria els baganda deien Kabaka agenze i “ka Empala”, que significa, “El kabaka ha anat a Ka’mpala”. El nom Kampala aviat va ser adoptat.

Kampala es va expandir al voltant d’un fort construït per Frederick Lugard el 1890 per a la Companyia Britànica de l’Àfrica Oriental. El 1962, Kampala va substituir a Entebbe com a capital nacional. Gran part de la ciutat va ser destruïda el 1979 després de l’enderrocament del govern dictatorial d’Idi Amin i la subsegüent guerra civil.

D’acord amb l’enquesta del bienni 2004-05 realitzada pel Ministeri de Salut, Kampala té el major índex d’infecció pel VIH/sida. El 9,2 % dels adults està infectat, taxa que es dispara al 47 % pel que fa als treballadors sexuals.

Les Tombes dels reis de Buganda a Kasubi, se situen al turó de Kasubi de la capital, van ser incloses al Patrimoni de la Humanitat de la Unesco el 2001.

Font: wikipedia