Entebbe

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 15 de novembre de 2021

Entebbe és una ciutat d’Uganda amb una població d’aproximadament 90.500 habitants. Es localitza a la vora del llac Victòria prop de la ciutat de Kampala, capital ugandesa.

En el llenguatge local luganda, Entebbe, significa «seient», i es va anomenar així probablement perquè va ser el lloc on un cap baganda es va asseure per adjudicar casos legals.

Es va convertir primer en centre comercial i administració colonial britànica el 1893 quan Sir Gerald Portal, un comissionat colonial, la va fer servir com a base Port Bell convertint-la al port de Kampala. Encara que cap vaixell atraca a Entebbe actualment, hi ha encara un embarcador que va ser usat pels ferris del llac Victòria.

L’entrada al zoològic nacional és al costat de l’embarcador.

Entebbe és coneguda per l’Aeroport Internacional d’Entebbe, el principal camp aeri d’Uganda, que es va inaugurar el 1947 i va ser escenari de l’anomenada Operació Entebbe el 1976.

Entebbe és el centre de l’Uganda Virus Research Institute (UVRI).

L’aeroport de Entebe (IATA: EBB, OACI: HUEN) és el principal aeroport d’Uganda. Es troba proper a la ciutat d’Entebbe, a la riba del llac Victòria, a uns 35 km (21 milles) de la capital Kampala.

Entebbe va ser la ubicació d’una base d’hidroavions a finals de la dècada del 1930, construïda pels britànics per facilitar els vols de llarga distància des de Gran Bretanya a Sud-àfrica i altres llocs. Se li va afegir noves pistes el 1947 i la llavors princesa Elizabeth (Isabel II) va inaugurar cerimoniosament una terminal el 1952.

L’aeroport va ser l’escenari d’una operació de rescat d’ostatges per part de les Sayeret Matkal israelianes, a la qual es va anomenar Operació Entebbe, el 1976, davant el segrest Àrab-Germà d’un vol d’Air France que va partir de Tel Aviv i va obtenir permís d’Idi Amin per aterrar a Entebbe. L’escenari del rescat va ser “el vell aeroport”, que ha estat recentment enderrocat excepte per la torre — i que estava contigu al “nou aeroport”. Es troba en construcció una terminal interna la conclusió de la qual està planificada per a octubre de 2007.

El 2004, l’aeroport va tenir un trànsit de 543.593 passatgers (un 10% més que el 2003).

També conté instal·lacions per a l’entrenament antiterrorista de les forces armades nord-americanes.

Font: wikipedia