Kabala

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 29 de juliol de 2021

Kabala és la capital i major ciutat de districte de Koinadugu, a la província del nord de Sierra Leone.

La ciutat té una població estimada de 30.108 habitants el 2007 i és principalment de les ètnies mandinga i kuranko.

Es troba a uns 130 km a nord-est de Makeni, el centre econòmic més important del nord de Sierra Leone, i uns 320 km a l’est de Freetown, capital nacional.

Bintumani 93.5 és l’estació de ràdio local de tot el districte Koinadugu. La ràdio i televisió nacionals de Sierra Leone SLBS i la BBC, la CNN International i alguna altra privada pot sintonitzar-se per satèl·lit.

Kabala és una ciutat ètnicament diversa. El grup majoritari és manding, però hi ha població kuranko i limba.

Hi escoles de secundària reconegudes pel govern, totes elles amb afiliació religiosa. Hi ha una escola islàmica no reconeguda, la Kabale Islamic Secondary School.

La ciutat és coneguda per la seva confecció de roba i especialment per la seva sastreria de Ronko gown, vestit tradicional limba i koranko amb suposats poders sobrenaturals. Als voltants es troba un medi rural ric des del punt de vista agrícola, amb arròs en temporada.

El sistema elèctric funciona de forma erràtica. Hi equipaments mèdics. Hi ha un districte central de negoci i un mercat cobert, amb diverses botigues libaneses ben assortides. Hi ha una seu de Barclays Bank.

Hi ha algunes barraques tradicionals circulars, però la major part dels edificis són prefabricats de maó.

Hi ha un servei d’autobús des de Makeni a uns 150 km, l’autovia perd el seu asfaltat a uns 40 km de la ciutat i el viatge es converteix en un núvol de pols.

Font: wikipedia