Gweru

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 22 de març de 2022

Gweru és una ciutat propera al centre de Zimbabwe. Té una població d’uns 149.000 habitants (2007), per la qual cosa és la cinquena ciutat més gran de la nació.

La ciutat de Gweru va ser fundada el 1894 pel Dr. Leander Starr Jameson. Es va convertir en un municipi el 1914 i ha aconseguit el títol que l’acredita com a ciutat el 1971. El nom de la ciutat va ser canviat de Gwelo a Gweru el 1982. Actualment Gweru és la capital de la província de Midlands, és també la llar de la Base Aèria de Thornhill que és una guarnició aèria de Zimbabue, el Museu Militar, i del Parc de l’Antilope. Els recintes arqueològics de Nalatale i Danangombe són a prop.

Les indústries de la ciutat són fonamentalment relacionades amb els aliatges, destaquen: una planta de fosa de crom i l’empresa de sabates de Bata (inaugurada el 1939). Tots dos són els principals ocupadors de Gweru. A Gweru hi ha una de les millors ramaderies i àrees que envolten l’activitat agrícola al voltant de la indústria ramadera (tant el sector de la carn i productes lactis) de tot Zimbabwe. La fàbrica Bata té la seva pròpia planta per a l’adob de cuirs i la Comissió CSC disposa d’un escorxador a Gweru. Les flors també són cultivades a la zona formant així el mercat d’exportació més gran de Zimbabwe. El destil·lador Afdis té una àmplia propietat de vinyes per a la producció de vi. La mineria també és freqüent, principalment s’extreu cromita procedent de rics dipòsits al llarg de la Gran Dyke, a l’est de Gweru.

El principal hotel de la ciutat és l’hotel Midlands que va ser inaugurat el 1927 pels germans Meikles. Aquest hotel va estar a punt de ser demolit però després de moltes protestes per part de la població es va salvar. Un altre hotel important és el Chitukuko (anteriorment conegut com l’Hotel Cecil) que està situat a la zona centre de la ciutat. Tots dos hotels són propietat de Patrick Kombaye, exalcalde i polític molt conegut per la seva crítica de l’actual govern. El Motel Fairmile és a només una milla del centre de la ciutat a la carretera de Bulawayo.

L’última estimació realitzada revela que a la ciutat resideixen aproximadament 149.000 persones, però es creu que aquesta xifra pot superar els 300.000 habitants, cosa que convertiria la ciutat en la tercera o quarta més poblada del país.

La Sra. Jean boggie, una resident de Gweru el 1928 en quedar-se vídua va erigir el monument de la torre del rellotge en memòria del seu difunt marit. La Torre del Rellotge boggie s’ha convertit en tota una fita a Gweru. Tot i representar Austràlia, el jugador de rugbi, David Pocock va néixer a la ciutat de Gweru.

Font: wikipedia