Gitega

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 5 de desembre de 2021

Gitega  és la recent capital i una de les ciutats més grans de Burundi. Està ubicada al centre del país, a l’altiplà central de Burundi, aproximadament 62 km al sud-est de Bujumbura. Gitega va ser la seu del Regne de Burundi fins al 1966. A finals de desembre del 2018, el president de Burundi, Pierre Nkurunziza, va anunciar la promesa a tornar a Gitega el seu antic estatus de capital política
Una votació al Parlament de Burundi va fer el canvi oficial el 16 de gener del 2019, i s’espera que totes les branques del govern es traslladin en uns tres anys. És capital de la Província de Guitega, una de les 17 províncies de Burundi. La ciutat acull el Museu Nacional de Burundi. Gitega és també la capital de la província homònima, una de les divuit províncies de Burundi.
Es troba al centre del país, aproximadament a la mateixa distància entre la capital econòmica Bujumbura i el llac Tanganica cap a l’oest, la frontera amb Tanzània cap a l’est, ambdues a uns 62 quilòmetres, i la frontera amb Ruanda, aproximadament 72 quilòmetres al nord. Es troba en un ampli altiplà envoltat de turons, a uns pocs quilòmetres al sud-oest de la convergència entre els rius Ruvyironza i Ruvubu.
El Parc Nacional Ruvubu, el més gran del país, és a 26 quilòmetres a l’est. La Universitat politècnica de Gitega va ser fundada el 2014.
Font: wikipedia