Garowe

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 30 d’octubre de 2021

Garōwe és la capital de Puntlàndia, a Somàlia. És en aquesta ciutat on es localitzen el parlament regional, el palau presidencial i els ministeris. El 2009, Garowe tenia una població estimada en 34.251 habitants, la qual cosa la convertia en la quarta ciutat més gran de la regió, després de Bosaso, Galcaio i Las Anod. Se situa al centre geogràfic de Puntlàndia i està travessada per la carretera somali que va de nord a sud. Aquest aspecte ha fet que visqués un cert auge econòmic i passés de ser una població rural petita a una ciutat metropolitana relativament gran.

Puntlàndia,1 oficialment conegut com a Estat de Puntlàndia de Somàlia (en somali, Maamul Goboleedka Buntlaand i Soomaaliya; en anglès, Puntland State of Somàlia), és un estat proclamat autònom de Somàlia. Ocupa l’extrem de l’anomenada Banya d’Àfrica, al nord-est del territori somali ia l’est de l’autoproclamada República de Somalilàndia.

Puntlàndia, a diferència de Somalilàndia, formava part de la Somàlia italiana a l’època colonial, però la desintegració de l’Estat somali, en què no hi ha govern central efectiu, i l’atroç guerra civil, ha portat com a conseqüència que cada regió sigui controlada per senyors de la guerra. Puntlàndia va prendre aquesta decisió el 1998, està en un dels punts geogràfics més estratègics del mar Roig i l’oceà Índic.

No ha estat reconegut per cap país, ni per cap organització internacional. A més, des de la seva creació, Puntlàndia té conflicte amb la també separada Somalilàndia, per zones frontereres i així com els clans de la resta de Somàlia. Alhora, Puntlàndia continua considerant-se part de Somàlia amb l’autoimposada obligació de restaurar i mantenir la unitat de Somàlia amb base en un sistema federal.

Font: wikipeda