Bosaso

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 29 d’octubre del 2021

Bosaso és la cinquena ciutat més gran a Somàlia i el port principal de Somàlia des del principi de la Guerra Civil Somàlia el 1991.

Situat a la costa del sud del Golf d’Aden a l’estuari de la Llit del riu Baalade, és de facto la capital de la regió Bari (gobolka) a l’estat autoproclamat independent de la República de Puntlàndia. Abans Berdarqaasim, Bosaso governa set districtes: Qandala, Caluula, Iskushuban, Bayla, Carmo, Baargaal, i Qardho.

La població a l’agost del 2006 era d’aproximadament 500.000 habitants, amb un gran increment des dels 50.000 que tenia als anys 1990. A Bosaso habiten la major part de clans somalis, sobretot el Subclan Harti de Darood i un nombre significatiu d’Àrabs Mehri, també coneguts com (Maxamuud Saalax àrab).

Bosaso actualment té més de 30 escoles primàries i secundàries, incloent l’Escola Secundària Pública Boosaaso (amb més de 2000 estudiants), Xeic ​​Hamdan Escola Secundària (aproximadament 800 estudiants), Imant-Alnawawi, Alnajeh, Garisa. La Universitat d’Àfrica Oriental, la universitat principal de Puntlàndia, també està localitzada a Bosaso. UNCTAD, SIBA i la llum del sol també proporcionen l’educació moderna. Una carretera uneix Bosaso amb Garoowe (la capital de l’Estat de Puntland), Lasanod,

Galkayo i des d’allà a Mogadiscio i Berbera. Bosaso té el port de més trànsit a Somàlia, i compta amb un aeroport principal, l’Aeroport Internacional Doblador Qassim. Bosaso és una ciutat de creixement accelerat. De la mateixa manera que a Hargeisa i Berbera, la ràpida construcció a la ciutat ha estat finançada per somalis que viuen a l’estranger als Estats Units i Europa.

Bosaso ha crescut des de la guerra civil, ja que la zona on se situa va atreure la gent de tot arreu de Somàlia i és relativament estable comparat amb altres parts del país. Bosaso és també el port principal per a barcasses que porten emigrants somalis a través del Golf d’Aden per entrar (de vegades il·legalment) al Iemen, Aràbia Saudita, i els altres estats de Golf Pèrsic.

Font: wikipedia