Freetown

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 27 de juliol de 2021

Freetown és la capital i ciutat més gran de Sierra Leone, a més de ser el seu principal centre econòmic, financer, cultural, educatiu i polític. És una important ciutat portuària a l’oceà Atlàntic, localitzada a la zona occidental de país. Tenia una població de 772.873 habitants en el cens de 2.004  i a partir del 2012 la seva població s’estima en 853.651 habitants

Es troba situada a la península de Freetown. Ocupa una part de la desembocadura del riu Sierra Leone, un dels majors ports naturals d’aigües profundes en el món. L’economia de la ciutat gira entorn del port, que és per on es mouen la majoria de les mercaderies d’exportació de país. És la seu de l’Fourah Bay College, fundada el 1827, la universitat més antiga a l’oest d’Àfrica. La universitat va jugar un paper clau en la història colonial de Sierra Leone i en les nacions de parla anglesa de l’oest d’Àfrica.

Com a capital de Sierra Leone, és la seu de el parlament, la cort suprema i la casa de govern, residència oficial de el president de Sierra Leone. Totes les ambaixades estrangeres té la seu diplomàtica a la ciutat. Freetown és una dels sis municipis de país que és governat localment per un ajuntament, encapçalat per un alcalde. L’alcalde i els membres del consell són elegits cada quatre anys per sufragi directe.

El municipi està políticament dividit en tres regions: East End Freetown, Central Freetown i West End Freetown, que al seu torn se subdivideixen en barris. La població és ètnica, cultural i religiosament diversa entre musulmans i cristians. La ciutat alberga un gran percentatge de la població total de país. A l’igual que en gairebé tot Sierra Leone, el llenguatge Krio és l’idioma principal i de lluny el més parlat a la ciutat.

La ciutat va ser fundada el 1792 com Nova Scotian pel abolicionista britànic John Clarkson, com un assentament d’esclaus alliberats, que havien lluitat al costat britànic durant la guerra revolucionària estatunidenca. Els colons van cridar a la seva nova llar Freetown al voltant de 500 esclaus alliberats a Jamaica van fer el viatge a Freetown en 1800 per la “Serra Leone Company”. Durant les pròximes dècades milers d’afroamericans, antillans i africans alliberats van arribar a la ciutat com a colons, a través de la companyia de Sierra Leone. Els seus descendents són coneguts avui en dia com criolls.

Freetown es troba localitzada en l’extrem nord-oest de la península de Freetown, una península que s’estén a l’Oceà Atlàntic. El paisatge es caracteritza pels turons cobertes amb boscos tropicals i les seves nombroses platges. Gran part de bosc primari ha estat destruït per la tala i els incendis forestals. El 2010, l’àrea total de la península va ser declarada reserva forestal, per garantir la protecció dels boscos restants. Malgrat el seu estatus de protecció, la reserva ha patit contínua desforestació, principalment a causa de l’expansió urbana i les activitats connexes, una tendència que només va exasperar per la guerra civil. La part sud de la Península i la desembocadura dels rius està coberta per manglars i aiguamolls disseminats.

La ciutat s’estén al llarg de la costa, a l’extrem est es troben els barris d’obrers: Wellington, Kissy, Cline Town, Fourah Bay, Kossa Town i Foulah Town. De la banda oest es troben els barris burgesos: Congo Town, Murray Town, Wilberforce i Aberdeen.

A la ciutat hi viu prop de 16,1% de la població total de la Serra Leone, el qual correspon la 1.070.200 habitants. L’islam és la religió predominant, abastant una porció de 55% de la població, seguit pel cristianisme amb 40%.

Freetown alberga un nombre significant de grups ètnics de diversos països, encara que ja sigui habitada primerament pel poble crioll de Sierra Leone, també anomenats krio (descendents d’americans lliures, afroamericans i caribenys) que constitueix el segon major grup ètnic de la ciutat, darrere de el poble Temne.

Com en pràcticament tot Sierra Leone, la llengua krio (una llengua nativa d’poble crioll, que correspon la només 5% de la població de país) és de lluny la més àmpliament difosa i la més parlada a la ciutat. L’idioma és utilitzat com a primera llengua pel 90% de la població i com a lingua franca per tota la població de la ciutat.

Font: wikipedia