El Caire

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 25 de maig de 2021

El Caire (en àrab, “la Victoriosa” o “la Triomfant”) és la capital d’Egipte. Està situada al nord del país i la creua el riu Nil. És capital de la governació del Caire. Malgrat que el Caire és el nom oficial de la ciutat, en àrab egipci se l’anomena Masr, que és el nom que rep tot el país, Egipte

Té una població de 8 milions. És, doncs, no només la ciutat més gran d’Egipte, sinó també de tot Àfrica i del Pròxim Orient. El 90 % de la població és musulmana i la resta són cristians ortodoxos, coptes.

El Caire està ubicada als marges i les illes del riu Nil al nord-est d’Egipte. Cap a l’oest es troba la ciutat de Giza i l’antiga necròpolis de Memfis sobre l’altiplà de Giza, amb les grans piràmides incloent la Gran Piràmide de Giza. Al sud es troba el lloc de construcció de l’antiga ciutat de Memfis.

La ciutat actual es divideix en grans zones o barris, entre els que cal destacar Ataba (centre de la ciutat), Zamalek (zona residencial situada a l’illa de Zamalek, habitada des de principis del segle XX), Mohandesin (residencial construït sobre les hortes del Nil als anys 50-60 del passat segle), Heliòpolis (residencial construïda sobre el desert que ha complert recentment el seu centenari), Ciutat Nasr (construïda els anys 70 com a barri militar), la Ciutat Jardí i Maadi (ambdues zones residencials), entre d’altres.

El Caire disposa d’interessants monuments i museus: entre aquestos, el més important es el Museu Egipci, situat a la plaça Taharir, que alberga la millor col·lecció d’objectes del món de l’Antic Egipte. Actualment s’està planejant traslladar-lo a un edifici més gran a la zona de Giza.

El Caire és l’única ciutat africana amb metro. L’aeroport internacional del Caire es troba a la zona est de la ciutat.

El 1979 el centre històric del Caire va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, amb el nom de el Caire Històric.

També hi ha el barri cristià, amb la basílica de Sant Sergi o de la Sagrada Família, edificada fa mil cinc-cents anys sobre la cripta on, segons la tradició, va pernoctar la Sagrada Família en fugir de la matança d’Herodes a Israel. Actualment pertany al ritu ortodox copte.

La ciutat també pateix de contaminació de les aigües perquè el clavegueram no dóna l’abast. De vegades, el cabal d’una claveguera ha inundat els carrers, provocant una alerta sanitària. S’espera que aquest problema se solucione amb un nou sistema de clavegueram finançat per la Unió Europea. Actualment els egipcis es mostren més interessats en els temes mediambientals.

Font: wikipedia