Alexandria

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 26 de maig de 2021

Alexandria és una ciutat de nord d’Egipte, a la zona més occidental de delta de Nil, sobre un turó que separa el llac Mariout de la mar Mediterrània. És capital de la governació de el mateix nom, i el principal port del país. És la segona ciutat més important d’Egipte després del Caire. Fundada per Alexandre el Gran l’any 331 a.C. en una estratègica regió portuària, es va convertir en pocs anys en el centre cultural de l’món antic.

Està assentada sobre una península i s’estén fins a l’illa de Fars i per terra ferma s’estén a sud del port oriental. Aquesta part continental està habitada per europeus mentre que a la part de la península es troba el barri egipci.

Des de l’antiguitat han existit a Alexandria dos ports. El 1870 es va construir una escullera, reformada el 1906, que ha ampliat el port occidental convertint-lo en el millor de la Mediterrània oriental, que suporta el 80% de l’trànsit marítim exterior d’Egipte, ja que pot acollir fins a 250 vaixells de gran calat, i en on hi ha la terminal d’l’oleoducte Suez-el Caire-Alexandria, amb una refineria de petroli i el centre comercial, la duana i nombrosos magatzems. També s’usa com a base pels vaixells pesquers. El port oriental s’ha convertit en port esportiu.

L’edifici religiós més important de la ciutat és la mesquita d’Abu al-Abbas al-Mursi, un xeic murcià del s. XIII, patró dels pescadors alexandrins.

L’11 de juny de 1882, esclata a Alexandria un moviment xenòfob que s’estén a altres ciutats del delta del Nil i en el transcurs del qual són assassinats 200 estrangers. El conflicte va tenir el seu origen en l’entrada de vaixells anglesos i francesos al port d’Alexandria per oposar-se a l’enderrocament del Jedive Tewfik. L’11 de juliol de 1882, una esquadra britànica obre foc sobre la ciutat i l’ocupa. El 13 de setembre de 1882, Egipte és declarat protectorat britànic, statu quo que es va mantenir fins a 1946.

La Alexandria del s. XXI és una ciutat moderna, amb un traçat en quadrícula (pla hipodàmic), a l’estil grec, o europeu de el s. XIX, que difereix de les laberíntiques ciutats islàmiques. És un centre de el comerç de el cotó, principal producte agrícola de país, i amb un important nucli d’indústries tèxtils, químiques, de construcció mecànica i naval i centre bancari. El seu aeroport és el segon d’Egipte, amb un gran tràfic internacional.

El Pla Toshka o “New Valley”, inaugurat al gener de 1997, la finalitat és fer un delta alternatiu paral·lel a la vall de Nil que recuperarà terres de desert, ampliarà les seves perspectives de negoci.

La comunitat internacional, per mitjà de la Unesco, ha finançat el Projecte de Reconstrucció de l’Antiga Biblioteca d’Alexandria: la Bibliotheca Alexandrina, que té un centre de conferències, un museu de les ciències, un planetari, un centre d’estudis i l’Institut cal·ligràfic i Museu. Ocupa una àrea de 85.000 m² i guarda 8 milions de llibres, 100.000 manuscrits antics i 10.000 llibres rars, a més de material electrònic i audiovisual i bases de dades.

Aquells antics monuments de què parla la història d’Alexandria van desaparèixer gairebé tots; només d’alguns han arribat fins als nostres dies restes i ruïnes escampades

Font: wikipedia