Bangui

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 4 d’octubre de 2021

Bangui és la capital i la ciutat més gran de la República Centreafricana. Va ser fundada pels francesos el 1889 com ‘Bongai’, està situada a la riba nord del riu Ubangi. Es va convertir en ciutat durant el seu període com a part de l’Àfrica Equatorial Francesa i en capital de país després de la seva independència en 1958. S’estima que tenia una població de 7.900.002 habitants al 2014

La ciutat forma una comuna autònoma (commune autonome) de la República Centreafricana, que està envoltada per la prefectura de Ombella-m’poko. La comuna té una superfície de 67 quilòmetres quadrats i és la divisió administrativa d’alt nivell més petita de país, però la més gran en termes de població. La ciutat es compon de 8 districtes urbans (arrondissements), 16 grups ( ‘groupements’) i 205 barris (quartiers). Com a capital de la República Centreafricana, Bangui serveix com a centre administratiu, comercial i de negocis. És servida per l’Aeroport Internacional Bangui M’Poko. L’Assemblea Nacional, els edificis governamentals, bancs, empreses estrangeres, ambaixades, hospitals, hotels, mercats principals i la presó central de Ngaragba estan ubicats a la ciutat.

Posseeix un port fluvial que inclou un moll de 400 metres de llarg i un port petrolier riu avall. Les principals indústries són l’exportació de fusta, cafè, cotó, cautxú, la fabricació de tèxtils, productes alimentaris, cervesa, sabates i sabó. La catedral de Notre-Dame és la seu de l’arxidiòcesi catòlica de Bangui. La ciutat és també la llar de la Universitat de Bangui, fundada el 1970.

Bangui ha estat escenari d’una intensa activitat i destrucció rebel durant les dècades d’agitació política, incloent la rebel·lió actual. A causa de la inestabilitat política, la ciutat va ser nomenada en 1996 com una de les ciutats més perilloses de l’món.

La zona posseeix restes arqueològiques que daten de segle IV a. C.3, però no hi va haver un establiment permanent fins que els exploradors francesos Dolisie i Uzac van fundar un fort al nord de l’aleshores Congo francès, a gairebé deu quilòmetres dels ràpids del riu Ubangi, dels quals va prendre el seu nom ja que bongai, en llengua Ubangui, significa “ràpids”.

El clima de la ciutat és calorós i humit; la mitjana de la temperatura anual és de 25 ° C, sense grans oscil·lacions durant l’any. Les inundacions són habituals a l’inici de l’estació plujosa que va des de juny fins a novembre. Les precipitacions anuals són d’uns 1554 mm.

Font: wikipedia