Antananarivo

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 6 de novembre de 2021

Antananarivo és la capital de Madagascar, així com de la província homònima. Compta amb una població de 1 403 449 habitants (2001), la qual cosa, la converteix en la ciutat més poblada del país. La ciutat es troba ubicada al centre de l’illa, a uns 145 km de la costa oriental que és la més propera. Actualment, la ciutat és una capital moderna, a més del principal centre administratiu, econòmic, demogràfic i judicial de Madagascar.

El nom, de manera literal significa “A la Ciutat dels Mil” en malgaix, compost format pel prefix locatiu A-, tanana que significa “ciutat” o “llogaret” i arivo, “mil”,1 (encara que la forma correcta seria Atnànan’ny Arivolahy2) a causa de la quantitat de soldats que van formar la seva primera guarnició.

En efecte, segons la tradició oral, el rei d’Imerina, Andrianjaka (segle XVII), va demanar a mil guerrers que prenguessin i protegissin el domini real del turó d’Analamanga. Fet que altres fonts assignen a Radama I, primer rei malgaix,1 la qual cosa sembla improbable per raó de la cronologia. El turó i la ciutat van conservar el nom d’Analamanga fins al regnat d’Andriamasinavalona, ​​que els va donar el nom actual en honor a aquests mil guerrers

Tot i això, no tots els investigadors accepten aquesta llegenda; és possible que el nom original fos Antaninarivo, “a la terra del poble”, i Andriamasinavalona la denominés Atnànan’ny Arivolahy, d’on va venir la forma híbrida Antananarivo per etimologia popular.

Per afèresi pròpia del malgaix, en francès se la va anomenar: Tananarive6 amb omissió del locatiu, i de vegades simplement:Tana.

Antananarivo està situada a la zona central de l’illa de Madagascar que està envoltada íntegrament per l’oceà Índic. A més, es troba a uns 200 km de la ciutat de Toamasina, situada a la costa oriental; a uns 370 km de la ciutat de Morondaba, situada a la costa occidental; a uns 750 km de la ciutat d’Antsiranana, situada a la costa nord; i a uns 680 km de la ciutat de Tôlanaro que es troba situada a la costa sud del país. La zona central de l’illa està recorreguda de nord a sud per una cadena muntanyosa els cims més alts dels quals arriben als 1500 m d’altitud. En aquesta regió es troba la ciutat d’Antananariu, a la falda d’un turó rocós, en una posició elevada que domina els voltants, a uns 1435 m s. n. m..

A prop de la localitat es troben les Cascades Mandraka.

El clima és temperat per la seva altitud. Gener és el mes més càlid a la ciutat, amb una mitjana de 22 graus Celsius; el mes més fred és juliol, amb una mitjana de 15 graus Celsius. La mitjana anual de temperatura és de 19 graus Celsius. Les gelades són rares a la ciutat; són més comuns en elevacions més altes. Els mesos amb menys precipitacions són juliol i agost amb menys de 10 mil·límetres, mentre que els mesos de desembre i gener plou més amb 290 mil·límetres. La mitjana anual de precipitacions és de 1358 mil·límetres.

El detall més transcendent de la termografia diària, des del 1889, a l’estació meteorològica de la ciutat, és la característica corba cíclica, fora de la «firma tèrmica» de l’illa de calor de la ciutat capital. En general, gairebé tots els termòmetres de localitats d’Euràsia tenen una deriva pròpia del biaix produït per la urbanització, reflectint els valors de termografia, només als acumuladors de calor urbans.

Font: wikipedia