Domoni

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. Les Corts – 27 de genr de 2022

Domoni és la segona ciutat més gran de la illa comorana d’Anjouan a l’Oceà Índic i es troba a la costa est de l’illa. Va ser la capital de l’illa en el passat, mentre que l’actual capital d’Anjouan és Mutsamudu.

Domoni es troba a la costa est d’Anjouan, també coneguda com l’illa de Nzwani. És una de les tres ciutats principals de la illa; les altres dues són Bambao i Mutsamdu, aquesta darrera capital de l’illa, a l’Oceà Índic occidental, a uns 16 km de distància per carretera. Ngadzale-Ahajo es troba al sud-oest i Limbe i Koni-Djojdo es troben al nord-oest. El riu Ajajo desemboca al mar cap al sud.8 L’aeroport de l’illa es troba al poble de Quani, a 6 quilòmetres al nord de Mutsamdu.9 10 està a 6 quilòmetres cap al nord.12 El casc antic es divideix en tres barris: Hari ya muji, Maweni i Momoni.

Les dades meteorològiques en relació amb la temperatura i les precipitacions corresponen al període 2000-2012. Les temperatures mitjanes màximes i mínimes registrades són 23 ºC al desembre i 15 ºC a l’agost, respectivament. La precipitació anual mitjana registrada és de 1059 mil·límetres amb un màxim de 264 mil·límetres al desembre i un mínim de 23 mil·límetres al juliol

Les taques d’oli i les escombraries han afectat la qualitat estètica de l’àrea davant del mar. Els murs de protecció construïts com a fortificacions al voltant de la ciutat estaven destinats a prevenir atacs de pirates malgaixos. Una torre a les fortificacions de la paret està en estat de ruïna

El primer edifici de pedra a Domoni va ser construït a mitjan el segle XIII. Les cases antigues construïdes per Shirazis, que havien emigrat de Pèrsia, encara es veuen a la ciutat.12 Les primeres mesquites construïdes van ser durant els segles XI i XII i reconstruïdes al segle XIII i ampliades substancialment als segles XIV i XV. Una d’aquestes mesquites va ser la Mkiri wa Shirazi o la Mesquita Shirazi.

Les mesquites de la ciutat estan construïdes en maçoneria de pedra sobre fonaments elevats. Mentre que la majoria de les mesquites tenen un mihrab orientat cap a La Meca, la Mesquita Shirazi es distingeix per tenir dos mihrabs. La mesquita del divendres de la ciutat té el minaret més alt de l’illa, de forma rectangular.

La secció central de la ciutat, coneguda com a Hari ia Muzhi, va ser el centre d’activitat des del segle XVI en endavant. És la zona on s’ubiquen la plaça principal, la mesquita de divendres i una gran quantitat de mansions de la ciutat. El mausoleu del president Ahmed Abdallah Abderemane, assassinat el 1989 per la guàrdia presidencial, és de color blanc i inclou quatre minarets alts.

La ciutat és coneguda pels seus palaus i mansions dels segles XVI i XVIII, amb un laberint de cases amb portes de fusta tallades swahili ricament tallades. Les portes de les mansions tenen llindes en pedra en relleu. Els edificis de pedra a la ciutat sovint tenen un sostre de palla sobre les seves terrasses.

Font: wikipedia