Touba

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 9 de juliol de 2021

Touba (en hassania: Tuba, felicitat) (en wòlof: Tuubaa) és una ciutat situada al Senegal. Té una població de 825.701 habitants i amb una àrea metropolitana de més d’un milió d’habitants.

Es tracta de la ciutat sagrada del Muridisme i lloc d’enterrament del seu fundador, Shaikh Aamadu bamba Mbàkke. A prop de la seva tomba es troba la Gran Mesquita datada el 1963.

El Muridisme són les creences i pràctiques realitzades per la confraria muridí (yoonu murit en wòlof, AT-tariqat a el-Murīdiyya o simplement, Murīdiyya en àrab), una ordre islàmica sufí, present especialment al Senegal i a Gàmbia, que s’ha transnacionalitzat amb l’emigració. La seva caserna general es troba en Touba, Senegal. Els seus seguidors es diuen muridíes o muradíes, de la paraula àrab murid, “el que aspira a” o “el que vol”, però també “la voluntat”, utilitzada generalment en sufisme per indicar al deixeble d’un guia espiritual.

La confraria muridí va ser fundada el 1883 al Senegal per Amadú Bamba. En l’actualitat, pertanyen a ella una sisena part dels habitants del Senegal. La seva influència política i econòmica és molt important. Abdoulaye Wade, tercer president del Senegal (entre 2000 i 2012) era muridí.

El Muridisme està molt influenciat per la cultura africana i especialment la dels wòlof, grup ètnic que abasta gairebé la meitat de la població del Senegal.

Font: wikipedia