Yamoussoukro

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 4 d’agost de 2021

Yamoussoukro és la capital de Costa d’Ivori, situada al costat del llac Kossou, un embassament artificial construït al riu Bandama. Des de 1983, és la capital administrativa de l’estat en substitució d’Abidjan, situada a 240 km al sud, que continua sent la ciutat principal i la que concentra l’activitat econòmica del país. Es divideix en 169 barris.

La ciutat tenia 155.803 habitants segons el cens de 1998 i una població estimada de 200.103 el 2006, cosa que la converteix en la quarta ciutat més poblada de Costa d’Ivori després d’Abidjan, Bouaké i Daloa i per davant de Korhogo; Originalment el grup ètnic predominant era el Baoulé, tot i que actualment viuen a la ciutat gent de procedències molt diferents, ja que es troba en una cruïlla de camins.

Destaquen la basílica de la Mare de Déu de la Pau a Yamusukro.

El seu governador és N’Dri Koffi Apollinaire.

Antigament al lloc on s’aixeca la ciutat hi havia un petit poble agrícola anomenat N’Gokro. La reina Baoulé d’aquest assentament es deia Yamoussou i quan es va refundar la ciutat es va decidir honorar la memòria d’aquesta reina anomenant la ciutat Yamoussoukro, de manera que el sufix “kro” es va afegir al nom de la reina, que en llengua Baoulé significa per dir “ciutat”.

Yamusukro està subjecte a un clima equatorial amb quatre estacions.

Llarga estació seca de mitjans de novembre a mitjans de març, que es caracteritza per la presència de harmattan, un vent sec i potent del Sàhara, que redueix significativament la humitat.

Llarga temporada de pluges de mitjans de març a mitjans de juliol.

Estació seca curta de mitjans de juliol a mitjans de setembre.

Estació de pluges curta des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre.

En època de pluges pot ploure contínuament durant diversos dies consecutius, quan la pluja és intensa durant una hora, període que va seguit d’una calor molt forta. La precipitació mitjana oscil·la entre els 900 i els 1100 mm anuals, amb una distribució molt variable. La temperatura mitjana a la regió és d’aproximadament 26 ° C. La humitat relativa varia entre 75 i cau entre el 85% i el 40% en el període harmattan i entre el 80 i el 85% en l’estació de pluges.

La llengua tradicional de la ciutat és el Baoulé. Des de la independència, la llengua oficial a Yamusukro i a tota Costa d’Ivori és el francès. La llengua vehicular, parlada i entesa per la majoria de la població, és Diula. Cada vegada són més els marfiliens que vénen a la ciutat de totes les regions del país i, per tant, porten les seves llengües a la ciutat, on es parlen una seixantena de llengües diferents, com ara l’atti, l’agnis, el senufo o el bété.

Font: wikipedia