Trípoli

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 17 de maig de 2021

Trípoli és la capital i la ciutat més poblada de Líbia. És, a més, la seu de el Govern central i l’administració. Té una població de prop d’1.690.000 habitants i està situada al nord-oest de país, a la costa mediterrània. Trípoli va ser fundada al segle vii a. C. pels fenicis, els qui la van cridar Oea. Més tard, amb l’arribada dels romans, la ciutat va adquirir l’estatus de ciutat romana més important del continent africà A la ciutat van ser passant cronològica i històricament, a més dels berbers autòctons del territori, vàndals, bizantins, àrabs, espanyols , turcs i italians. Durant el domini colonial italià (1911 – 1941), la ciutat va ser feta capital de l’acabat de crear estat de Líbia. El país va aconseguir la independència el 1951.

El port de Trípoli és el principal del país i la ciutat és centre comercial i manufacturer d’aquest. Seu de la Universitat d’Al-Fateh, Trípoli era una de les ciutats més modernes, riques i amb un major nivell de vida de l’Àfrica abans de la guerra de 2011 contra el coronel Gaddafi.

En català es coneix a la ciutat com Trípoli, encara que també pot aparèixer referida com Trípoli d’Occident, per diferenciar-la de la ciutat libanesa homònima. En àrab el nom és Tarabulus, o també Tarabulus a el-Garb.

Antigament era coneguda en llatí com Oea. Etimològicament, el nom procedeix de el grec, Tri polis, tres ciutats.

Trípoli se situa a la costa de Líbia a la regió occidental, propera a la frontera amb Tunísia. L’altitud mitjana sobre el nivell de la mar de la ciutat és de solament 1 metre. Gairebé 1.000 quilòmetres de costa separen Trípoli de Bengazi, la segona ciutat més important de Líbia. Entre ambdues es troba el golf de Sirte, de vegades denominat golf de Sidra.

La regió de Tripolitània, establerta al voltant de Trípoli, es caracteritza per la seva costa sorrenca, amb llacunes i oasis costaners distribuïts en ella. La “Sha’biyah”, divisió administrativa de Líbia, inclou la ciutat, els seus suburbis i voltants més immediats. En sistemes administratius més antics i al llarg de la història, existia una província anomenada “muhafazah”, un estat conegut com “wilayah” o ciutat-estat amb una àrea molt més gran, que és com en ocasions s’ha referit erròniament a Trípoli, més correctament anomenada com la citada Tripolitania.

Com sha’biyah, Trípoli limita amb les següents:

Tajura Wa A l’nawahi Alarba ‘- a l’est
Tarhuna Wa Msalata – sud-est
A l’Jfara – sud
Az Zawiyah – oest

Font: wikipedia