Somàlia

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 17 de desembre de 2020

Somàlia, de vegades pronunciat de manera incorrecta Somalía i oficialment coneguda com a República Federal de Somàlia, és un país situat en l’anomenada Banya d’Àfrica, a l’est de el continent africà. A l’oest i nord-oest limita amb Etiòpia i Djibouti, al sud amb Kenya, al nord amb el golf d’Aden, i a l’est amb l’oceà Índic. Després d’una llarga guerra civil, el país es va dividir en petits estats independents, sense un poder que el governi íntegrament.

L’any 2004 diferents faccions van arribar a un acord per conformar un govern de transició, unificant el país. Finalment l’any 2012 es va aprovar una nova Constitució provisional que regirà per a tot el país unificat. És considerat un estat fallit per diversos mitjans de comunicació, o més eufemísticament un “estat fràgil”.

La seva ciutat capital i més poblada és Mogadixo. Mogadixo és una ciutat del sud-est de Somàlia, capital del país i de la regió de Benadir. És la principal ciutat de Somàlia. Està situada a la costa de l’oceà Índic. Es localitza molt a prop de l’equador terrestre, però així i tot posseeix un clima molt àrid, amb escasses pluges, a més el mar amb prou feines modera les temperatures, que resulten molt altes amb estius molt càlids. Els italians la van escollir com a capital de la seva Somàlia italiana el 1905 i des de llavors s’ha convertit en la principal ciutat de Somàlia.

La ciutat cabdal alberga moltes institucions importants de país, com el Govern i el Parlament Federal de Somàlia, els quals serveixen com la branca legislativa de govern. El port de Mogadixo serveix com un important port marítim nacional i és el port més gran de país. L’Aeroport Internacional Aden Adde és el principal aeroport de la capital, i és el centre de la línia aèria nacional rellançada Somali Airlines.

L’autoritat de Mogadixo sobre la resta de país des de 1990 és simbòlica, perquè tant la ciutat com la resta de Somàlia estan dividits en zones d’influències dirigides per clans.