Senegal

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 6 de febrer de 2021

El Senegal, el nom oficial és República de Senegal és un estat sobirà d’Àfrica Occidental la forma de govern és la república semipresidencialista. El seu territori està organitzat en catorze regions.

Deu el seu nom al riu Senegal, que marca les fronteres est i nord de país. Senegal limita amb l’oceà Atlàntic a l’oest, amb Mauritània al nord, amb Malí a l’est, i amb Guinea Conakry i Guinea Bissau a sud.

Gàmbia forma un enclavament virtual dintre del Senegal, seguint el riu Gàmbia durant més de 300 km terra endins. Les illes de Cap Verd es troben 560 km mar endins, davant de la costa senegalesa.

La població de país s’estima en aproximadament 16 milions de persones. El clima és tropical amb dues estacions, una seca i una altra plujosa.

Dakar, la capital de Senegal, se situa en el punt més occidental de país, a la península de Cap Verd. Dakar va esdevenir la capital de la colònia francesa d’Àfrica Occidental Francesa el 1902. Al gener de 1959, el Senegal i el Sudan Francès és van unir per a formar la Federació de Malí, la qual esdevinguè totalment independent el 20 de juny de l’any 1960. De resultes de la independència i la transferència de poder, va acordar Signat amb França el 4 d’abril de l’any 1960.

Durant els segles XVII i XVIII, nombrosos llocs comercials pertanyents a diferents potències colonials es van establir a la costa. La ciutat de St. Louis es va convertir en aquesta època a la capital de l’Àfrica Occidental Francesa abans que es mudés a Dakar el 1902.

L’Islam, la religió dominant al Senegal, va arribar a regir des del s. XI. Dels regnes nadius, l’imperi Jolof delsegle XIV va ser el més poderós.

Diverses potències europees van venir a l’àrea des del s. XV, Fins que França va acabar en possessió de què s’havia tornat un important punt de sortida per al comerç d’esclaus.

A causa diificultats polítiques internes, la federació és va acabar el 20 d’agost de 1960. El Senegal i el Sudan Francès (reanomenada República de Mali) van proclamar su independència individualment.

El Senegal és va unir amb Gàmbia per formar la confederació nominal de Senegàmbia el 1982. Malgrat aixó, la Integració concebuda dels 2 estats mai no és va portar a terme i la unió va ser dissolta el 1989.

Malgrat els converses de pau, un grup independentista a la regir els de al sud, la Casamance, ha topat esporàdicament amb els forces de el govern des del 1982. El Senegal te una llarga història de participacions a la pacificació internacional.

Font: wikipedia