Omdurman

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 11 de juny de 2021

Omdurman és una ciutat del Sudan, a la vora del riu Nil, al davant de la capital Khartum. Encara que sovint se’l considera un suburbi pobre de Khartum, Omdurmán té una població de 2.970.099 habitants (2006) i és la ciutat més gran de país, així com el centre comercial més important. Juntament amb Khartum i Khartum Nord formen una metròpoli de 7.830.479 habitants (2006).

La ciutat de Omdurman té la seva pròpia àrea industrial, amb moltes grans fàbriques sota control del govern sudanès, en termes de control de producció i de la garantia de qualitat.

Al centre de la ciutat se situa la tomba de l’Mahdi.

La Batalla de Omdurman va enfrontar el 2 de setembre de 1898 a un exèrcit anglo-egipci comandat pel general britànic Horatio Kitchener amb l’exèrcit d’Abdullahi, successor de l’autoproclamat Mahdi Muhammad Ahmad, en Omdurman, Sudan. Saldada amb una victòria aclaparadora per les tropes anglo-egípcies, l’enfrontament armat va demostrar la superioritat de la disciplina i la tecnologia militar europees, gràcies a l’ús de fusells i artilleria contra un exèrcit molt nombrós però amb armament totalment arcaic. La batalla va segellar l’èxit dels britànics en el seu intent per reconquistar Sudan, encara que no seria fins a la Batalla d’Umm Diwaykarat, un any després, quan els mahdistas serien totalment derrotats. Omdurman és avui un suburbi de Khartum, al centre del Sudan, encara que en el seu dia va ser escollida com a base d’operacions pel Mahdi Muhammad Ahmad.

Des de la mort de Charles George Gordon al gener de 1885 a Khartum, els dervixos controlaven Sudan íntegrament. El Mahdi havia mort, però el seu successor, el califa Abdullah, exercia un ferri control sobre el seu país malgrat les derrotes dels últims anys. Era un home ambiciós, que aspirava a estendre el seu domini fins Abissínia i fins i tot Egipte.

A la Gran Bretanya, l’opinió pública exigia venjança per la mort de Gordon. Com a conseqüència, l’exèrcit egipci va ser reforçat i la defensa el canal de Suez i dels interessos britànics van ser confiats a la Marina Real i a les tropes britàniques a Egipte. El 1895 es va considerar arribat el moment de preparar la reconquesta de Sudan des d’Egipte. La tasca li va ser encomanada a Horatio Kitchener, sirdar ( «comandant en cap») de l’exèrcit egipci creat, instruït i dirigit pels britànics i que comprenia excel·lents batallons reclutats entre els nadius de l’Sudan meridional, homes que odiaven als dervixos. Kitchener no tenia experiència com a comandant de tropes en combat, però tenia gran reputació com a organitzador militar i estava decidit a no fracassar.

Font: wikipedia