Obock

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 26 d’octubre de 2021

Obock, també anomenada Obok o Ubuk, és una petita ciutat portuària de Djibouti, situada a la zona nord del golf de Tadjoura. El 2003, la seva població era de 8.300 habitants.

La ciutat va ser la primera ciutat creada a la regió pels colons francesos després d’assolir un acord amb els governadors locals l’11 de març de 1862. Aquesta localitat va sorgir pel desig francès d’establir un lloc de proveïment de combustible per als navilis nacionals després de la obertura del Canal de Suez el 1869.

El 1885, Obock tenia una població de 800 habitants i una escola. Tot i això, la seva situació geogràfica la convertia en un port molt exposat als atacs de nacions enemigues, per la qual cosa el lloc de proveïment es va traslladar a Djibouti. Conseqüentment, la població va disminuir.

A finals del 2002 tropes nord-americanes es van establir a la zona per fer maniobres d’entrenament prèvies a la invasió de l’Iraq.

Durant la seva situació com a colònia francesa, la ciutat d’Obock va emetre els seus propis segells. Al principi, els habitants d’aquest enclavament feien ús dels segells utilitzats per la resta dels territoris francesos, encara que a partir de 1892, van sobreimprimir el text Obock.

Entre 1893 i 1894 es van començar a emetre segells propis en diferents formats, sent avui dia molt apreciats pels col·leccionistes filatèlics. Amb la sortida dels francesos, l’ús d’aquests segells va disminuir per desaparèixer finalment el 1902 amb la introducció de segells de l’anomenada Costa Somalí.

Es coneixen monedes de plata de 8 reials espanyols, 5 francs de Napoleó III i talers de Maria Teresa I d’Àustria que van ser contramarcats durant l’ocupació francesa per a la seva circulació amb llegenda OBOCK i valor 5 francs

Font: wikipedia