Núbia

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 6 d’abril de 2021

Nubia és la regió situada a sud d’Egipte i a nord del Sudan. La seva població s’assenta al llarg de la vall de Nil, entre la primera i la sisena cataracta del Nil. En l’antiguitat va ser un regne independent.

Només es coneixen parcialment alguns aspectes de la història lingüística de Núbia. Si bé s’ha suggerit repetidament que la llengua antiga millor documentada, el merolític, estaria emparentada amb les llengües nilosaharianes, aquesta llengua s’ha de considerar com una llengua no clasificada. A més a l’àrea anomenada en l’antiguitat “Núbia”, hi ha actualment llengües cuixítiques cap a la part oriental de l’antic regne de Kush i un conjunt de llengües kordofanianes a la part sud de la mateixa regne. Això implica que part dels pobles anomenats simplement “nubis” podrien haver parlat llengües que no són de la família nilosahariana.

Altres evidències suggereixen que encara en les regions no perifèriques de Núbia, s’haurien parlat almenys dues varietats del grup de les llengües núbies, una subfamília de la família nilosahariana que inclou a les llengües nobiin, kenuzi-Dongola, midob i algunes varietats relacionades amb la zona septentrional de les muntanyes Nuba. L’idioma nubi antic s’utilitzava sobretot en textos religiosos dels s. VIII i IX.

Al llarg del s. XIV, el govern dongolà es va enfonsar, dividint la regió que va caure sota la influència d’Egipte, que es va apropiar de nord de país, deixant el sud al regne de Sennar cap al s. XVI.

Egipte va obtenir més tard el control total de la regió, amb Mehemet Ali al s. XIX, però en la dècada de 1880 els britànics es van fer amb el control del país que es va transformar en un “condomini” angloegipci.

Després de la fi de la colonització anglesa, Núbia va ser separada en dues parts, una a Egipte i una altra al Sudan.

Molts nubis egipcis van ser obligats a reasentarse, a causa de les obres del llac Nasser, després de la construcció de la presa d’Assuan. Es poden trobar pobles nubis al nord d’Assuan a la ribera occidental del riu Nil i a l’illa Elefantina. Molts nubis viuen en altres ciutats, com el Caire.

Font: wikipedia