Níger

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 23 d’abril de 2021

El Níger és un riu d’Àfrica occidental, el tercer del continent per la seva longitud després del Nil i del riu Congo (també conegut com el riu Zaire). Les seves fonts són a les muntanyes del sud-est de Guinea. En el seu recorregut descriu una trajectòria en mitja lluna que travessa Malí, el Níger, fa frontera amb Benín i després viatja a través de Nigèria. Desemboca en un gran delta, conegut com el delta del Níger dels rius de petroli, al golf de Guinea.

El seu principal afluent és el riu Benue. La seva conca hidrogràfica té una superfície d’aproximadament 2.117.700 km². El seu nom actual tot i que pot semblar que vingui del llatí “negre” (pel color de l’aigua o pels molts habitants dels països que travessa) més probablement prové d’una locució tuareg gher n gheren (riu dels rius). Té diversos noms locals com Jeliba, Joliba o Dhioliba (mandinga), i Isa Ber (songhai).

El riu Níger neix a prop dels monts de Loma, a la frontera de Sierra Leona i de Guinea. Pren una direcció nord-est, travessant Guinea i el sud del Malí, on banya Bamako, Tombouctou i Gao. Entre KéMacina i Tombouctou s’estén a una vasta planura inundada de prop de 40.000 km² en la seva màxima extensió, en el que s’anomena el delta interior del Níger, i on el seu cabal es redueix d’un 25% a un 50%, principalment per evaporació. Després es bifurca cap al sud-est, travessa l’oest de Níger, amb la capital Niamey, després cap a Nigèria on s’orienta cada vegada més cap al sud, cap a un delta pantanós. A Lokoja rep per la riba esquerra el seu principal afluent, el Bénoué, procedent del Camerun, que duplica el seu cabal abans d’arribar al delta marítim; desemboca a l’Atlàntic a Port Harcourt, després d’un viatge de 4.184 km.

El seu curiós recorregut ha fet que el Níger, durant molt de temps, hagi estat un enigma per als geògrafs i s’han fet hipòtesis molt fantasioses. Alguns el confonien amb el riu Senegal o amb el Congo, altres en feien una branca del Nil o el consideraven un riu tributari d’un llac interior. Va caldre esperar el 1830 amb l’expedició de Richard Lander per conèixer la veritat.

El riu Níger forma part dels rius, com el Senegal, que des dels anys 1980 han estat el centre d’interès a causa de l’accentuació de la sequera. L’Autoritat de la Conca del Níger (ABN), organisme de cooperació internacional entre nou països per on passa el riu, i la creació de l’Oficina del Níger (1932), vetllen perquè el riu ajudi tant al desenvolupament agrícola com en la producció d’energia elèctrica. La disposició de diverses embassaments, dels que el Sélingué n’és el principal, té d’ara endavant la vocació d’aportar energia elèctrica i augmentar la producció cerealista, amb un increment de la superfície de cultiu de l’arròs a uns quants països africans.

En direcció aigües avall, el riu banya les següents ciutats: Bamako (la capital de Malí, amb 1.690.471 d’habitants l’any 2006), Koulikoro (118.686 hab.), Ségou (102 000 hab.), Djenné (14.196 hab.), Mopti (115.000 hab.), Tombuctú (35.657 hab. estimats en 2008), Gao (38.190 habitants est. 2005), Tillabéri (16.000 el 2001), Niamey (707.591 hab. el 2001), Onitsha (561.106 el 2005) i Port Harcourt (2.667.435 hab. el 2007).

Font: wikipedia