Namíbia

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 6 de gener de 2021

Namíbia és un país del sud-oest d’Àfrica que ocupa el territori del que va ser conegut fins a la dècada de 1960 com Àfrica de el Sud-oest, limitant al nord amb Angola, al nord-est amb Zàmbia, a l’oest amb l’oceà Atlàntic, a l’est amb Botsuana, i a sud-est i sud amb ud-àfrica. És membre de la Mancomunitat de Nacions, la Unió Africana i les Nacions Unides.

Namíbia te una extensió de 824.295 km² i una població d’1.923.800 habitants el 2003. La seva capital i ciutat més poblada és Windhoek (221.000 h)

El nom de país es deriva de el nom de desert de Namib, considerat el desert més antic en el món. El terme Namib és una paraula d’origen khoekhoe que significa «lloc vast».

Abans d’obtenir la seva independència en 1990, el territori va ser en primer lloc denominat Àfrica del Sud-oest alemanya i posteriorment com Àfrica del Sud-oest per reflectir l’ocupació colonial dels alemanys i els sud-africans, aquests últims com a part de l’Imperi britànic.

Les terres de Namíbia van ser habitades des de temps antics per tribus boiximanes, damara i namaqua, i a partir d’el segle XIV, per poblacions bantús, arran de l’expansió d’aquest poble per tota l’Àfrica meridional

L’actual Namíbia va ser explorada pels portuguesos Diogo Cão el 1485 i Bartolomeu Dias en 1486. ​​Malgrat aixó, Portugal no en va ocupar mai les costes, i no fou fins a l’segle XIX que una potència europea en reclama el territori . Aixi, fou colònia alemanya de l’any 1840 fins a la Primera Guerra Mundial, quan va ser ocupada per tropes de Sud-àfrica.

Sud-àfrica senyorejà la colònia i hi aplica l’apartheid, a desgrat de les oposicions tant de les Nacions Unides com d’altres Països africans, la qual cosa esmenà la Guerra de la frontera de Sud-àfrica fins que un seguit de converses mediadors van poder establir, el 1989 i paper primer cop a la història de país, una assemblea elegida paper sufragi universal, d’on va Sortir guanyador el SWAPO, el moviment polític d’Alliberament de Namíbia.

El 21 de març de 1990 el país va aconseguir oficialment la independència

Font: wikipedia