Monròvia

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 31 de juliol de 2021

Monròvia és una ciutat de la costa atlàntica d’Àfrica, capital de la República de Libèria i del comtat de Montserrado. Es diu així en honor a President dels Estats Units James Monroe, que governava en el moment en què els esclaus negres van ser alliberats a la costa. La població és de 970.284 habitants (2008). El seu actual alcaldessa és Clara Doe-Mvogo. Amb el 29% de la població total de Libèria, Monròvia és la ciutat més habitada de país.

Monròvia és el centre cultural, polític i financer de Libèria. L’organisme que administra el govern de l’àrea metropolitana de Monròvia (Greater Monròvia) és la Corporació de la Ciutat de Monròvia. La ciutat és també el lloc en el qual es troben els òrgans de govern de país i els ministeris.

L’àrea estava habitada quan va ser cridada Cap Mesurat pels portuguesos en 1560, però la ciutat no va ser fundada fins a abril de 1822, quan l’Illa de Providència (actualment connectada a centre de la ciutat per un pont) primer va ser colonitzada per la Societat Americana de Colonització com asil per als esclaus alliberats dels Estats Units i de les Índies Britàniques, 1 i després va ser batejada en honor de l’aleshores president dels Estats Units, James Monroe. A partir de 1847 va esdevenir la capital de el nou Estat liberià.

La ciutat va ser severament danyada durant la Guerra Civil Liberiana. Les batalles més importants van ocórrer entre el govern de Samuel Doe i les forces de Prince Johnson el 1990, així com l’assalt de parlament el 1992. Com a conseqüència de la guerra, Monròvia posseeix una gran població de nens sense llar, que normalment recorren a la delinqüència per sobreviure.

Segons la classificació climàtica de Köppen, Monròvia compta amb un clima monsònic (Am). Durant el transcurs de l’any Monròvia veu una copiosa quantitat de precipitacions. Monròvia mitjana 5.100 mm de pluja a l’any. De fet, Monròvia és la capital més plujosa, rebent més precipitacions anuals de mitjana que qualsevol altra capital del món. El clima compta amb una estació plujosa i una estació seca, però les precipitacions s’observen fins i tot en l’estació seca. Les temperatures es mantenen constants durant tot l’any amb una mitjana de prop de 26°C

Font: wikipedia