Malawi

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 23 de desembre de 2020

Malawi o Malawi, oficialment la República de Malawi és un país sense sortida a la mar situat al sud-est d’Àfrica, antigament conegut com Nyasaland. La capital és Lilongwe.

Limita amb Zàmbia al nord-oest, amb Tanzània al nord-est i amb Moçambic a l’est, sud i oest. El país està separat de Tanzània i Moçambic pel llac Malawi, un dels llacs amb major superfície de el continent africà. El seu topònim prové dels antics regnes Maravi, una sèrie d’estats formats per tribus bantus que van habitar l’àrea. Malawi te un clima subtropical.

Durant el segle X va ser poblat per immigrants i va romandre regit per un govern natiu fins a 1891, quan va ser colonitzat pels britànics, els qui ho van governar fins a 1964. Després de la dissolució de la federació de Rhodèsia i Nyasaland, i després d’obtenir la seva independència, Malawi es va convertir en un estat unipartidista sota la presidència de Hastings Banda, qui va governar fins a 1994, quan li va ser arrabassat el poder.

Bingu Mutharika va ser re-elegit el 2009 i es va mantenir en el poder fins el 6 d’abril de 2012, quan mor a causa d’una aturada cardíaca.

Té un govern democràtic i multipartidista; a més compta amb un petit exèrcit, que inclou les forces armades, una marina de guerra i una força aèria. La seva política exterior és prooccidental i inclou relacions diplomàtiques positives amb la majoria dels països i participació en diverses organitzacions internacionals.

Es troba entre els països menys desenvolupats i més densament poblats de el continent. L’economia està basada en l’agricultura, sobretot de subsistència, amb una població altament rural.

El govern malawià depèn molt del suport exterior per cobrir les seves necessitats econòmiques, encara que aquestes necessitats (i l’ajuda oferta) han augmentat des de l’any 2000.

El govern afronta grans reptes en el creixement de l’economia, educació, salut i protecció de l’entorn, i s’està convertint en financerament independent. Compta amb diversos programes de desenvolupament des de 2005 que es concentren en els punts anteriors, i el país sembla estar millorant, amb grans avenços en els camps d’economia, educació i salut vistos a 2007 i 2008

Té un baix índex d’esperança de vida i una taxa alta de mortalitat infantil. A més de comptar amb l’existència de milers de casos de sida, fet que ha provocat la disminució de forces de treball i l’augment de la despesa governamental, la qual cosa s’espera tingui un impacte important en el Producte intern brut (PIB) per al 2010.

Hi ha una diversitat cultural a la població que inclou els nadius i les minories d’asiàtics i europeus, amb múltiples idiomes i diferents creences.

Encara que van existir conflictes tribals en el passat, al segle XXI han disminuït considerablement i el concepte de la nacionalitat malawiana ha començat a reformar-se.

Tot i els conflictes bèl·lics que hi ha hagut en aquest país al llarg dels anys, és conegut mundialment com “El bressol d’Àfrica” ​​o “El cor càlid de l’Àfrica” ​​(en anglès, The warm heart of Africa). Els seus habitants es caracteritzen per ser hospitalaris i per rebutjar el conflicte. Posseeix una cultura que combina aspectes locals i colonials, incloent esports, art, balls i música.

Font: wikipedia