Las Palmas de Gran Canaria

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 2 de maig de 2021

Las Palmas de Gran Canaria és una ciutat i municipi espanyol, capital de l’illa de Gran Canària, de la Província de Las Palmas i de la Comunitat Autònoma de Canàries (capitalitat compartida amb Santa Cruz de Tenerife). Amb una població de 381.223 habitants en 2.020 és la ciutat més poblada de Canàries i la novena d’Espanya.

La ciutat va ser fundada el 1478, sent considerada la capital de facto (sense significat jurídic i real) de l’arxipèlag canari fins al segle XVII. És seu de la Delegació de Govern d’Espanya, així com a seu de la seva corresponent subdelegació provincial, de la presidència de Govern de Canàries en períodes legislatius alterns amb Santa Cruz de Tenerife, de la Presidència de el Tribunal Superior de Justícia de Canàries, de la Diòcesi de Canàries (que engloba la província de Las Palmas), de el Consell Econòmic i Social de Canàries, així com altres institucions de diversa importància com la Casa Àfrica. El Carnaval de Las Palmas de Gran Canària és un dels esdeveniments més importants de Canàries, i gaudeix d’una important projecció nacional i internacional.

Els municipis confrontants a la ciutat formen una àrea metropolitana de més de 600 000 habitants, constituint l’àrea metropolitana més gran de Canàries i novena de Espanya. El municipi té una extensió de 100,55 km² (IBESTAT, 2003). La seva altitud és de 8 metres sobre el nivell de la mar (a la part més meridional). El clima és d’escasses precipitacions, amb una temperatura mitjana d’uns 22 ° C.

La ciutat presenta un clima àrid càlid (BWh) d’acord amb la classificació climàtica de Köppen, altament influenciat pels vents alisis. A causa de la variabilitat geogràfica i climàtica del municipi de Las Palmas de Gran Canaria, aquest presenta quatre tipus de clima, donant-se en el següent ordre conforme ens allunyem de la mar i per tant s’incrementa l’altitud: El clima semiàrid càlid (BSh), el clima semiàrid fred (BSk), el clima mediterrani (Csa) i el clima oceànic mediterrani (Csb). Els hiverns de la ciutat estan just per sobre de la mitjana per a ser considerat un clima tropical (18 ° C de mitjana en gener, el mes més fred). Unit a la situació de l’arxipèlag al costat de l’tròpic de Càncer, aquests factors proporcionen a Las Palmas de Gran Canaria temperatures mitjanes de 19 ° C a l’hivern i 25 ° C a l’estiu. Els vents alisis -arribats del nord europeu- porten aire fresc i humit. Els núvols procedents de el continent filtren els raigs solars i el corrent marí d’aigües fredes del Golf regula les oscil·lacions tèrmiques.

El clima de la ciutat és, segons un estudi realitzat pel climatòleg Thomas Whitmore el 1996, el més «agradable» de les 600 ciutats de el món analitzades en aquest estudi

Font: wikipedia