Kinshasa

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Cort – 25 d’abril de 2021

Kinshasa (abans coneguda com a Léopoldville en francès o Leopoldstad en neerlandès) és la capital i la ciutat principal de la República Democràtica del Congo.

Antic poblet de pescadors, avui dia Kinshasa és una gran ciutat de contrastos, amb luxoses àrees residencials i comercials, tres universitats i barris de barraques, que té una població d’uns 8,8 milions d’habitants (2010), sent la més poblada d’Àfrica rivalitzant amb Johannesburg, Lagos i el Caire. És la primera ciutat francòfona superant la ciutat de París i la seva àrea metropolitana.

Està situada a 4 ° 16′S i 15 ° 17′E, a la riba esquerra del riu Congo, davant per davant de Brazzaville, la capital de la República del Congo. Forma una de les províncies de l’estat (Ville-Province de Kisnhasa), de 9.965 km², dividida en 24 communes, que en aquest cas corresponen més aviat a districtes que no pas a municipis. La major part són districtes urbans, tot i que la commune rural de Maluku, la part oriental de la província, ocupa el 79% del territori. El centre urbà correspon a la commune de La Gombe, al nord de la província, tocant al riu.

Kinshasa és el centre administratiu, econòmic i cultural de l’estat congolès. La ciutat és el port principal del riu Congo i s’estén uns 7 km tot al llarg del riu. Hi ha servei de transbordador fins a Brazzaville, a uns 4 km, i amb multitud de ports riu amunt com ara Kisangani i Bangui. Té comunicació per carretera i ferrocarril amb Matadi, port marítim a l’estuari del Congo, a 150 km de l’oceà Atlàntic, però no està connectada per tren amb l’interior del país; les connexions per carretera també són poques i dolentes. La ciutat té dos aeroports, N’Djili (internacional) i Ndolo.

Brazzaville és la capital i la ciutat principal de la República del Congo. La seva població és d’1.326.975 habitants (2006), un terç de la de tot l’estat. Està situada a 4° 15′ S i 15° 15′ E, a la riba dreta del riu Congo, davant per davant de Kinshasa, la capital de la República Democràtica del Congo. Des del 1980 el municipi de Brazzaville té estatus autònom com qualsevol altra regió congolesa i ja no depèn de la regió circumdant de Pool; se subdivideix en 7 districtes: Makélékélé, Bacongo, Poto-Poto, Moungali, Ouenzé, Talangaï i Mfilou.

Actualment és un important centre de comunicacions ferroviàries (ferrocarril Congo-Oceà) i fluvials (drassanes) i d’exportació d’ivori i cautxú. Té també fàbriques de material ferroviari i indústries agroalimentàries, químiques i de fabricació de sabó. És el centre industrial, cultural i econòmic més important de l’estat congolès. Disposa de l’aeroport de Maya-Maya.