James Monroe (1758-1831)

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 23 de març de 2021

James Monroe, el cinquè president d’Estats Units, va promoure la colonització del que avui es coneix com a Libèria mitjançant esclaus negroamericans alliberats. La capital d’aquest país africà és Monròvia en honor d’aquest president Monroe. La vida a Libèria (Àfrica occidental) ha estat sempre marcada per les diferències entre els descendents dels colons negroamericans  i dels nadius negroafricans

En 1822 la Societat Americana de Colonització va marcar Libèria com a lloc on enviar a esclaus afroamericans alliberats. Els afroamericans van emigrar gradualment a la colònia, formant un grup de què baixen molts dels actuals liberians de raça negra: els americoliberians.

El 26 de juliol de 1847 els colons nord-americans van declarar la República de Libèria. Els colons consideraven Àfrica com el seu «terra promesa», però no es van integrar en la societat africana. Un cop a l’Àfrica es referien a si mateixos com «americans» i se’ls reconeixia també així per les autoritats colonials africanes i britàniques de la veïna Sierra Leone. Els símbols de l’Estat liberià com la seva bandera, lema i escut d’armes, i la forma de govern que van triar reflecteixen el seu rerefons nord-americà i l’experiència de la diàspora.

La senyera liberiana és un calc de l’americana per a satisfacció pròpia dels negroamericans, que van establir la primera i única colònia d’Amèrica a l’Àfrica.

Les dimensions de Libèria són molt reduïdes: mentre que té una superfície quatre cops la catalana, la densitat de població de Catalunya és d’unes sis vegades superior. Les principals raons per la quals aqust país és conegut és pels vaixells de bandera liberiana, les guerres internes, i també per l’epidèmia d’ebola de 2014

Font: wikipedia