Idi Amin Dada

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 1 de novembre de 2020

Idi Amin Dada (Koboko o Kampala, c. 1925 – Yeda, Aràbia Saudita, 16 de agost de 2003) va ser un militar, polític i dictador ugandès que va exercir com a president d’Uganda entre 1971 i 1979.

Es va unir al regiment colonial britànic, els Fusellers Africans de Rei, en 1946. Va ascendir a el rang de tinent i va prendre part en les accions britàniques contra els rebels somalis a la guerra shifta i després a la rebel·lió de l’Mau Mau a Kenya. Després de la independència d’Uganda del Regne Unit el 1962, Amin va continuar en les forces armades i va ascendir a major abans de ser nomenat comandant de l’Exèrcit el 1965. Informat que el president Milton Obote planejava arrestar per apropiació indeguda de fons de l’exèrcit, Amin va prendre el poder en un cop d’estat al gener de 1971 i es va nomenar a si mateix president.

Durant els seus anys al poder, Amin va passar de la lleialtat a occident i de rebre un suport ferm d’Israel a ser recolzat després per la Líbia de Muammar al-Gaddafi, la Unió Soviètica i Alemanya Oriental. Entre 1975 i 1976 Amin va exercir de president de l’Organització per a la Unitat Africana, un grup panafricanista dissenyat per promoure la solidaritat dels estats africans de 1977 a 1979 Uganda va estar en el punt de mira de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides. Al 1977, després de la retirada d’Uganda dels dos últims diplomàtics britànics, Amin va declarar que havia vençut als britànics i va afegir al seu títol les sigles «CBE», per «Conqueridor de l’Imperi Britànic», en les seves inicials en anglès. Ràdio Uganda va anunciar llavors que el seu títol complet era: «La seva Excel·lència el president vitalici, mariscal de camp Alhaji Dr. Idi Amin Dada, VC, DSO, MC, CBE»

La dissidència interna ugandesa i l’intent d’Amin d’annexionar la regió de Kagera de Tanzània el 1978 va portar a la Guerra Uganda-Tanzània i la posterior caiguda del seu règim. Amin va fugir a l’exili, primer a Líbia i des de 1980 a l’Aràbia Saudita, on va viure fins a la seva mort el 16 d’agost de 2003. El govern d’Amin es va caracteritzar per l’abús flagrant dels drets humans, la repressió política, la persecució ètnica, els assassinats extrajudicials, el nepotisme, la corrupció i la mala gestió econòmica. El nombre de víctimes del seu règim oscil·la entre 100 000 i 500 000, d’acord amb estimacions d’observadors internacionals i grups de drets humans.