Gran Zimbàbue

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA – Les Corts – 27 de juliol de 2020

S’anomena Gran Zimbàbue a les restes d’una antiga ciutat de el regne de Zimbàbue (segles XIII-XV d.C.) situada sobre l’altiplà que domina el curs alt del riu Sabi, en l’actual Zimbàbue. Es componia d’una ciutat en alt (denominada pels arqueòlegs “L’Acròpolis”) i un vast recinte de pedra a la part baixa. Al segle XIV va ser la capital de el regne bantu dels Xona i la seva població aconseguiria els 20.000 habitants

El Gran Zimbàbue és una de les ruïnes d’una antiga ciutat situada a sud d’Àfrica. A dia d’avui es localitza als turons de sud-est de Zimbàbue. A mitjan el segle XV, el territori va quedar dividit en dos regnes separats: Torwa i Mwenw-Mutapa, aquest últim fundat pel rei Mutota i als què els europeus van conèixer amb el nom de regne de Monomotapa.

Era el centre de l’Imperi de Monomotapa, un regne que va basar la seva economia en l’intercanvi d’or per teles, que abasta zones de Zimbàbue i Moçambic. Aquesta civilització va arribar a comerciar amb altres parts d’Àfrica a través de ports com és el de Sofala a sud del Zambeze.

A la fi de segle XV, aquesta civilització va desaparèixer en estranyes circumstàncies. Quan van arribar els portuguesos en 1629, l’Imperi ja no existia. Al segle XI, va començar la seva construcció fins al segle XV. Pel que fa a l’etimologia del nom, hi ha tres teories: el primer, la paraula ve derivada d’Dzimba-DZA-mabwe traduïda de l’dialecte Karanga de Xona com “grans cases de pedres”; el segon, suggereix que Zimbàbue és una forma contrària de dzimba-hwe traduïda com “cases venerades” en el dialecte de Zezuru de Xona (cases o tombes dels caps) i la tercera, la paraula Zimbabwe pot ser que es refereixi a una forma curta de ziimba remabwe o ziimba rebwe, que és un terme shona (dialecte: chiKaranga) que significa ‘gran casa [construïda amb blocs de] pedra.

El poble Xona de llengua Karanga, es troba actualment vivint al voltant de la zona del Gran Zimbàbue en el que és l’actual província de Masvingo i se sap que han habitat aquesta regió des de l’època de la construcció de l’antiga ciutat.

És reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Font: wikipedia