Garua

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 2 d’octubre de 2021

La ciutat de Garua és la capital de la Regió de el Nord al Camerun, i cap de departament de Benué, a la vora del riu Benue ia 50 km a nord de l’embassament de Lagdo, que rega els importants cultius de la regió .

El nombre d’habitants és desconegut i oscil·la entre els 305.996 habitants que proclama l’Oficina d’Informació Diplomàtica del Camerun, i els més de 500.000 habitants que apareixen a la pàgina oficial de la Comunitat urbana de Garua. Aquí va néixer el primer president de Camerun, Ahmadou Ahidjo.

La ciutat, amb una gran majoria musulmana, està dividida en tres zones. La primera està formada per les zones residencials, amb els barris de Plateau, Marouaré, Poumpoumré, Bibémiré, la Société Immobilière du Cameroun de Roumdé Adjia i la Base militar. La segona és la zona dels grans equipaments, el centre comercial i l’aeroport. La tercera és la zona dels barris populars, Foulberé, Haoussaré, Yelwa, Souari, Ouro Hourso, Kismatari i Laindé.

Malgrat la seva enorme distància fins al mar, és una ciutat portuària gràcies al riu Benué, navegable des de la seva confluència amb el riu Far fins al riu Níger.

El clima és càlid, amb una mitjana anual que oscil·la entre els 26 ºC de gener i els 30,7 ºC de maig, quan comença la temporada de les pluges, que dura fins a l’octubre. La precipitació mitjana anual és de 997,4 mm, amb un màxim a l’agost de 248 mm, i al menys quatre mesos sense lluvia. Això fa que l’entorn sigui una sabana arbustiva que, quan està degradada, esdevé arbust espinós i en alguns casos està lliure de vegetació. Hi ha camps de blat de moro, arròs, mill i cotó. Aquests últims són els més abundants a la conca de Garua.

En Garua hi ha dues fàbriques de teixits de la Cotonnière Industrielle du Cameroun (CICAM), indústria cotonera del Camerun creada el 1965 per l’estat camerunès, la Banca Alemanya per al Desenvolupament i el grup tèxtil francès DMC. En Garua es troba també la direcció general de Sodecoton (Société de développement du cotó), empresa estatal creada el 1974 per organitzar la producció i la comercialització de l’cotó. La CICAM té dues plantes en Duala que, junts amb les de Garua, produeixen el 90% del cotó del Camerun. El club de futbol de la ciutat es diu Cotonsport Garoua.

L’aeroport internacional de Garua va ser inaugurat el 1980. Només s’utilitza el 4% de la seva potencial.

Garua és un centre de telecomunicacions important al Camerun. Alberga les cadenes de televisió Camnews24, CCRTV, Spectrum Télévision (STV 1 et STV 2), Canal 2 international, Ariane TV i New TV.

La regió de Garua està considerada com la gran conca de l’cotó de Camerun, juntament amb la regió de l’Extrem Nord i Adamawa. Es calcula que hi ha uns 260.000 productors organitzats en 2.048 grups d’iniciativa comú, que donen feina a uns dos milions de persones. la Société de développement du cotó du Cameroun (SODECOTON) va calcular que a la campanya 2011-2012 es van conrear 207.000 hectàrees de algodón.

Hi ha tres parcs nacionals a poca distància, Benué (1800 km²), Bouba Ndjidah (2200 km²) i Faro (3300 km²), a sud, seguint les fonts del riu Benué. Estan poblats de lleons, elefants, hipopòtams, cocodrils i altra fauna africana, amb els últims rinoceronts de l’Àfrica Occidental.

Font: wikipedia