Egipte

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 10 de desembre de 2020

Egipte, oficialment la República Àrab d’Egipte, és un país sobirà transcontinental, està ubicat majoritàriament en l’extrem nord-est d’Àfrica mentre que a Àsia, es troba a la península de Sinaí. Limita amb el Sudan a sud, amb Líbia a l’oest i amb l’Estat de Palestina i Israel a nord-est. A nord limita amb el mar Mediterrani i a al sud-est amb la mar Roja.

La major part de la seva superfície la integra el desert de Sàhara. El riu Nil travessa el desert de nord a sud, formant una estreta vall i un gran delta en la seva desembocadura a la Mediterrània. Aquestes terres fèrtils es troben densament poblades, concentrant la major població nacional d’Àfrica. Gairebé la meitat dels egipcis viuen en àrees urbanes, sobretot en els centres densament poblats del Caire, la capital, i Alexandria.

Egipte és un dels Estats més poblats de l’continent africà. La gran majoria d la població viu a les Vores de l’riu Nil (uns 40,000 km²) i del canal de Suez. Hi ha extenses àrees del territori que són part del desert de Sàhara i que molt sovint estan deshabitades. La capital és el Caire, gran metròpoli de més de quinze millones de habitants, i la segueixen en importància Alexandria, amb més de tres millones i mig, i Gizeh, dins de l’aglomeracions urbana cairota, amb més de dos millones; Shubra al-Khayma (también dins de l’aglomeracions de l’Caire) i Port Saïd passen del mig milio d’Habitants.

Va ser bressol de l’antiga civilització egípcia, que juntament amb la mesopotàmica van ser l’origen de l’actual cultura occidental, influint decisivament en la història de la humanitat.

Les restes d’aquesta civilització jalonen el país com les piràmides i la gran esfinx o la ciutat meridional de Luxor que conté un gran nombre de restes antigues, com ara el temple de Karnak i la Vall dels Reis.

El país és famòs per la seva antiga Civilització i per uns quants dels seus impressionants monuments, com ara els piràmides, el temple de Karnak o la Vall dels Reis. A hores d’ara, Egipte és àmpliament considerat el principal focus polític i cultural del món àrab.

Egipte és actualment un centre polític i cultural important de l’Orient Pròxim i se’l considera una potència regional. La seva actual forma de govern és la república semipresidencialista. Entre 2013 i 2014 va estar sota govern interí, format després del cop d’Estat de 2013 que va enderrocar a el primer president democràtic de país, Mohammad Mursi (actualment a presó). Avui dia el president és Abdel Fattah el-Sisi

Font: wikipedia