Desenvolupament

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 13 d’abril de 2021

L’influent economista paquistanès Mahbub ul Haq (Punjab, 1934 – Nova York, 1998) va relacionar matemàticament el desenvolupament humà (IDH) amb la renda, la formació i la salut (expressada amb l’esperança de vida) d’una comunitat.

L’índex de desenvolupament humà oscil·la entre 0,000 (desenvolupament nul) i 1,000 (desenvoupament màxim). No hi ha cap país en desenvolupament nul ni cap altre que assoleixi la unitat. Renda, formació / educació, i salut són les tres úniques variables que determinen l’índex de desenvolupament humà (1990)

Mahbub ul Haq va ser un influent economista paquistanès. Va ser un dels fundadors de les teories de desenvolupament humà. Va estudiar economia a la Panjab University i a la Universitat de Cambridge on va conèixer i va formar una amistat amb l’economista Amartya Sen. Va rebre el seu doctorat de la Universitat de Yale i més tard va treballar com a investigador en un postdoctorat a la Harvard Kennedy School.

Va idear l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH), usat des de 1990 pel PNUD (Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament) en el seu informe anual. Aquest índex s’ha convertit en l’indicador estàndard per als estudis de desenvolupament i benestar entre països.

També va treballar com a Director de Planificació al Banc Mundial (1970-1982) i va dirigir el Ministeri de Finances del Paquistan, com a Ministre de Planificació i Finances (1982-1984).

A més, va fundar el Human Development Centre (Centre per al Desenvolupament Humà), al Pakistan, el 1996.

Font: wikipedia