COVID-19

Gran enciclopèdia catalana – Barcelona – dijous, 26 de març de 2020

Biologia i ecologia – Medicina – Malaltia infecciosa causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Afecta les vies respiratòries, molt especialment els pulmons, i causa en els casos més greus pneumònies que poden ser de resultats fatals. Els símptomes són bastant inespecífics, i de vegades persones infectades poden estar molt de temps amb manifestacions molt lleus o sense cap manifestació. Generalment cursa amb febre, tos seca i, en els estadis més avançats i greus, dificultats per a respirar. Afecta en principi tots dos sexes sense distincions i a totes les edats, però les afectacions més greus es produeixen en persones d’edat avançada o amb determinades malalties prèvies (malalties cardiovasculars o respiratòries, diabetis, etc.).

Molt contagiosa, s’estima que de mitjana cada persona portadora del virus pot infectar entre el 10% i el 15% de les persones amb què ha estat en contacte, hom creu que el virus es transmet primàriament persona a persona a distàncies curtes. El virus es fixa a les mucoses (ulls, boca, orificis nasals) a través de l’alè expulsat en parlar o per atacs de tos i, secundàriament, potser per contacte de les mucoses amb altres parts del cos, sobretot les mans o objectes on la persona infectada diposita el virus, on pot mantenir-se actiu durant períodes variables en funció de factors diversos.

A causa del gran nombre de casos de la malaltia no detectats, se’n desconeix la taxa de letalitat, bé que s’estima en un 1% o un 2% (la de les variants més habituals de la grip és al voltant del 0,1%). No hi ha cap vacuna ni cap tractament específic contra la malaltia, i es combat amb mesures preventives per a evitar-ne la propagació (aïllament dels malalts, confinament de les poblacions a partir d’una determinada taxa d’infeccions, higiene sistemàtica, etc.).

S’originà suposadament en un mercat a la ciutat xinesa de Wuhan (província de Hubei), on algunes espècies d’animals destinats a ser consumits haurien estat els reservoris del virus. Les autoritats xineses feren públic la detecció de la infecció el desembre del 2019. El 30 de gener de 2020 l’OMS declarà la COVID-19 emergència sanitària mundial i l’11 de març la qualificà de pandèmia. Al llarg dels primers quatre mesos d’expansió, a banda de la Xina, la pandèmia afectà principalment Corea del Sud, el Japó, l’Iran, Itàlia i l’estat espanyol.