Cape Town

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 27 d’abril de 2021

Ciutat del Cap és la segona ciutat més poblada de Sud-àfrica. Forma part de la municipalitat metropolitana de Ciutat del Cap. És la capital de la Província Occidental del Cap, i també la capital legislativa de Sud-àfrica, on se situen tant el Parlament Nacional com moltes altres seus governamentals. Ciutat del Cap és famosa pel seu port i per la seva conjunció natural de flora, la muntanya de la Taula i la punta del Cap. Sovint considerada com una de les ciutats més belles del món per la seva geografia, Ciutat del Cap és la destinació turística més popular del país.

Originàriament es va desenvolupar com a estació de proveïment per als vaixells holandesos que viatjaven a l’Àfrica oriental, l’Índia i Àsia, més de dos-cents anys abans de l’obertura del canal de Suez el 1869. L’arribada del navegant holandès Jan van Riebeeck el 6 d’abril de 1652 va significar l’establiment del primer assentament europeu a l’Àfrica subsahariana. Ràpidament va superar el seu propòsit originari com el primer lloc d’avançada al castell de Bona Esperança. Era la ciutat més gran de Sud-àfrica fins al creixement de Johannesburg i Durban.

Tenia llavors una població de 3.497.097 d’habitants el 2007. La seva superfície de 2.499 quilòmetres quadrats la converteix en una de les ciutats més extenses del país, amb una densitat demogràfica comparativament baixa, de 1.425 habitants per quilòmetre quadrat.

Ciutat del Cap està agermanada amb la ciutat francesa de Niça.

A Robben Island (literalment ‘illa de les foques’), una illa molt propera a Ciutat del Cap, va estar pres durant 18 anys el líder del moviment antiapartheid i Premi Nobel de la Pau, Nelson Mandela.