Bolama

Josep Juanbaró,  [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 12 de juliol de 2021

L’illa Bolama és la més propera de les illes Bijagós al territori continental de Guinea Bissau, i és també el nom de la ciutat principal, a més capital de la regió de Bolama. La població és de 10.014 (est. 2008) . Està envoltada pels pantans de mangle.

Encara que va ser visitada sovint per la gent local, l’illa sembla que estava deshabitada quan els colons britànics la van visitar en 1792. Després d’una sèrie de successos, van abandonar l’illa el 1794, i una altra temptativa de la colonització a 1814 també va acabar ràpidament. Els portuguesos també van reclamar Bolama en 1830 i es va iniciar un conflicte per la seva possessió. En 1860 els britànics van declarar l’illa com a part de Sierra Leone, però en 1870 una comissió presidida per Ulysses S. Grant va concedir Bolama a Portugal. Posteriorment, el 1879, Bolama va esdevenir la primera capital de la Guinea portuguesa i va romandre així fins a la seva transferència a Bissau el 1941. Bissau havia estat fundada el 1687 per Portugal com un centre portuari i comercial fortificat.

Una planta de tractament de fruita va ser construïda en Bolama poc després de la independència de Guinea Bissau, amb ajuda exterior neerlandesa. No obstant això, no va poder ampliar-se i haver de tancar les operacions, a causa de l’escassetat d’aigua dolça a l’illa. Les atraccions a l’illa inclouen les seves platges arenoses i el Palau de Governador. També se li assenyala com a reserva de biosfera.

Font: wikipedia