Benín

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 22 de gener de 2021

Benín, oficialment la República de Benín, és un país situat a l’oest d’Àfrica. Està limitat per Togo a l’oest, per Nigèria a l’est i per Burkina Faso i Níger al nord.

La majoria de la població viu en el golf de Benín. La capital de Benín és Porto Novo però el seu govern està en Cotonou, la ciutat més gran de país.

Benín cobreix aproximadament una àrea de 112.622 quilòmetres quadrats, amb una població d’11 milions de persones.

Benín és una nació tropical i subsahariana, dependent majoritàriament de l’agricultura, que és la principal font d’ocupació i ingressos

La llengua oficial de Benín és el francès. No obstant això, algunes llengües indígenes com el fon o el ioruba són parlades comunament.

La religió més estesa és el catolicisme, seguit per prop de l’islam, el vudú i el protestantisme.

Benín és membre de les Nacions Unides, la Unió Africana, l’Organització per a la Cooperació Islàmica, la Zona de Pau i Cooperació de l’Atlàntic Sud, La Francophonie, la Comunitat d’Estats Sahel-Saharians, l’Associació de Productors de Petroli Africans, i la Autoritat de la Conca del riu Níger

És una antiga colònia francesa, coneguda amb el nom de Dahomey a causa d’un antic regne local, que va aconseguir la independència l’1 d’agost de 1960, com República de Dahomey. El 1975, es va adoptar el nom actual de República de Benín, prenent el nom de la Badia de Benín, en la costa està situat el país.

Al seu torn el nom de la Badia procedeix de l’antic regne yoruba de Benín, que es trobava més a l’est, entorn de l’actual ciutat nigeriana de Benín City, el que pot portar a confusió. La raó d’haver triat el nom de Benín per rebatejar a Dahomey, és que es tractava d’un nom neutral: abans de la colonització francesa, “Dahomey” era només el nom d’un regne costaner del sud, i per tant el seu nom no representava a la regió de Atakora al nord-oest, ni a l’antic regne (avui departament) de Borgou al nord-est.

Font: wikipedia