Asmara

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 15 d’octubre de 2021

Asmara és la capital i la ciutat més poblada d’Eritrea. Està localitzada a la part septentrional de l’Altiplà eritreu. Concentra una bona part de la indústria de tèxtils, carn processada, cervesa, calçat i ceràmica de país. Antigament era un petit llogaret, que el 1898 els colonitzadors italians la van convertir en ciutat capital de la seva colònia Eritrea: tenia 1500 habitants el 1900 i 105.000 el 1940. Ara té gairebé 600.000 habitants (2021).

Segons la tradició oral recollida pels italians, el nom s’ha de quatre clans, a saber: Gheza Gurtom, Gheza Shelele, Gheza Serenser i Gheza Asmae que habitaven l’actual territori de la ciutat en l’altiplà de Kebessa. Al segle XVI, davant els atacs de les tribus del Tigré, les dones de cada clan van decidir unir-los i repartir la terra entre els mateixos; per aquesta raó van cridar a l’assentament comú: Arbate Asmerà  que en tigrinya significa “Elles quatre els van unir”. Finalment, el numeral, Arbate va ser deixat de costat, per la qual qual el nom va quedar en Asmerà que vol dir: “Elles els van unir”

La població d’Asmara és del voltant de 564.000 habitants, el que la converteix en la ciutat més gran d’Eritrea. Encara que tots els grups ètnics de país estan representats a la capital, els grups més nombrosos són els tigray (77%) i tigre (15%). L’idioma més parlat a la ciutat és el tigrinya. L’àrab, l’italià i l’anglès també són parlats per gran part de la població.

Segons el cens nacional del govern d’Eritrea el 2003 el 99.67% dels habitatges de Asmara tenien accés a aigua potable, 96.9% vàters, 2.1% latrines i l’1% no tenia serveis sanitaris. La taxa d’alfabetització és de 95.2% entre els homes i 89,95% entre les dones, la més alta de la nació per a tots dos sexes. El 2006 comptava prop de 578.000 habitants (1.062.676 en la seva àrea metropolitana).

Asmara compta amb una versió local del clima estepari, amb estius càlids, però no excessivament calents, i hiverns suaus. A causa de la seva altitud de 2.325 m, les temperatures són relativament suaus en una ciutat no molt allunyada del desert. Asmara té una mitjana de gairebé 520 mil·límetres de precipitació anual. Les nevades són molt rares a la ciutat. Juliol i agost formen la curta temporada de pluges. De fet, de mitjana, al voltant del 60% de les precipitacions anuals d’Asmara es concentren en aquests dos mesos. Per contra, gener i febrer solen ser els mesos més secs, amb una mitjana de només 7 mil·límetres de precipitació per al conjunt dels dos mesos.

Font: wikipedia